Rutger de Quay is zoals iedere jongere. Pratend over een toets die niet goed ging en twitterend over een broodje knakworst dat hem een ‘moment van geluk’ opleverde. Maar schijn bedriegt. In 2009, terwijl hij pas 14 lentes jong was, won hij een ‘Dutch Bloggie’; een award voor de beste persoonlijke weblog. Als je zijn tweets en blogs leest, merk je dat hij al op jonge leeftijd weet hoe hij de pen moet hanteren Hij schrijft voornamelijk over alledaagse gebeurtenissen in zijn leven. Ondertussen heeft hij een vaste column in NRC en schrijft hij voor verschillende websites.

Zijn onderwerpkeuze voor deze FMT essential is gezien zijn leeftijd logisch te noemen. Privacy is een onderwerp dat de laatste tijd vaak in het nieuws is geweest en jongeren groeien op in een wereld waarin Google alles onthoudt. Je zou denken dat de jeugd alles maar klakkeloos online zet, maar De Quay ziet de laatste tijd juist een trend dat jongeren hun privacy steeds meer gaan beschermen. De Quay: “Jongeren worden zich steeds bewuster van wat ze publiceren.” Zo krijgt hij vragen of hij weet hoe je je Facebookprofiel op privé moet zetten. Op die manier selecteren de jongeren steeds meer wat ze online zetten. “Ze worden steeds meer geconfronteerd met hun daden op internet en daardoor gaan ze meer nadenken over de gevolgen die het kan hebben”, aldus de Quay.