Farid Tabarki is een trendwatcher die onder andere werkte voor Hyves en MTV Coolpolitics. Hij is oprichter van Studio Zeitgeist waarvoor hij research doet naar en projecten ontwikkelt over de ‘Zeitgeist’ op regionaal, nationaal en Europees niveau.

In deze FMT essential wil hij het hebben over de site waar alle belastingaangiftes van de Noren online staan. De Noorse regering heeft in het kader van transparantie besloten om alle (!) belastinggegevens openbaar te maken. Tabarki: “In Noorwegen zijn ze dus radicaal transparant en hebben ze de hele database met belastingaangiftes online gezet zodat iedereen daarmee aan de slag kan.” Zo kan hij dus de gegevens van Noorse vrienden bekijken en zo bijvoorbeeld achterhalen wat de waarde van hun huis is. “Het was heel raar om die gegevens op te zoeken, het voelt zelfs een beetje vies”, zo vertelt hij.

Volgens de trendwatcher is deze totale transparantie juist een tegenbeweging. “We hebben ongelofelijk veel schandalen gezien waarbij gegevens gehacked werden, zoals vorige week bij Nu.nl. We moeten niet de illusie hebben dat we alles kunnen beveiligen en de Noren hebben daar iets op bedacht door deze data simpelweg openbaar te maken”, vervolgt Tabarki. Op de vraag of hij deze trend ook in Nederland ziet, antwoordt hij: “Deze ontwikkeling is onvermijdelijk. Alle data die op een harde schijf staan zijn in principe hackbaar.” We hebben volgens hem de keuze tussen meer gegevens openbaar maken of heel veel geld uittrekken om de netwerken en de gegevens te beveiligen. “We zullen dus in sommige gevallen makkelijker moeten omgaan met onze privacy, maar bijvoorbeeld gegevens over onze gezondheid zullen we veel geld aan moeten besteden om die gegevens privé te houden”, aldus Tabarki.