Youp van ‘t Hek is misschien wel de bekendste cabaretier van Nederland en hij schrijft wekelijks een column voor NRC.

Youp van ‘t Hek

Volgers: 199.519

Tweets: 1181

Volgend: 137

Maar Youp is ook gewoon Youp. Een persoonlijkheid die sprankelt, schuurt en soms ook botst. Dat wist ik natuurlijk voordat ik hem ging interviewen. En dat ondervond ik al snel aan den lijve tijdens het interview dat ik met hem had voor deze rubriek. De cabaretier zit namelijk sinds 20 maart drie jaar op Twitter. Op de vraag of hij weet wat zijn eerste tweet was antwoordt hij: “Nee.” Als ik hem vertel dat het antwoord is: “Ik droom over teveel om op te noemen”, geplaatst op 20 maart 2009, krijg ik geen reactie. De toon is gezet. Ik laat me niet uit het veld slaan en vraag hem waarom hij begonnen is met Twitter. “Geen idee. Je hoort erover en je wil bij de tijd blijven en dan ga je twitteren. In het begin twitterde ik nog wel eens dingetjes die in me opkwamen of over de actualiteit. Na 500 tweets had ik het wel gezien, nu twitter ik alleen nog mijn column die op NRC.nl staat.”

Hoe kijkt hij nu tegen Twitter aan? “Ik lees het wel eens als ik in de auto zit na een voorstelling. Om even wat nieuws te lezen of om de voetbaluitslag te weten te komen. Maar twitteren wat je aan het doen bent vindt Youp ‘stompzinning’. “Wáárom zou je twitteren dat je een tafeltje aan het schilderen bent?”, vraagt hij sarcastisch. “Ik snap dat mensen het doen, maar het zegt veel over die mensen.” Over zijn potentiële invloed die hij heeft met bijna 200.000 volgers kan hij wederom kort zijn: “Daar denk ik niet over na.”

Zijn gebruik van Twitter is in de loop van de jaren veranderd. “Nu twitter ik alleen nog mijn column die ik schrijf voor NRC. Ik krijg zelfs vragen waar de column staat als ik hem niet twitter, terwijl die gewoon altijd op dezelfde plek staat, namelijk op NRC.nl. De mensen zijn daarin te gemakzuchtig geworden.”

Ook op de vragen ‘wat heeft Twitter aan jouw leven veranderd’ en ‘zou je nog zonder Twitter kunnen’ reageert hij kortaf met ‘niks’ en ‘ja’.

Over zijn actie tegen de helpdeskterreur van onder andere T-Mobile vertelt hij: “Ik was kwaad op T-Mobile omdat ik, na mijn boosheid geuit te hebben op Twitter, een voorkeursbehandeling kreeg. Mijn zoon werd opeens direct geholpen, terwijl het daarvoor weken moest duren. Dat kwam alleen maar omdat ik destijds 40.000 volgers had. Als het iemand anders mijn zoon was geweest, dan was hij nog steeds niet geholpen”, zo vervolgt Youp.

Slechte ervaringen met Twitter heeft hij niet. “Bedreigingen krijg ik niet en als ik ze wel zou krijgen dan wens ik ze veel succes”, vertelt de cabertier met een lach. Een favoriete twitteraar heeft Youp niet. Hij vervolgt zijn betoog: “Vroeger kon Wim Kan gewoon een grapje maken in het theater. Als ik nu grapjes maak dan krijg ik na elke voorstelling 15 mailtjes. Ik krijg óf dan zoveel veren in mijn reet dat ik niet eens meer normaal kan poepen óf dat bijvoorbeeld ene meneer Jansen uit Alblasserdam me een lul vindt.” Youp raakt geïrriteerd. “Dat zijn allemaal van die Telegraaf en Geenstijl types die dan hun mening moeten spuien via Twitter en dat die mening van vol met spelfouten staat. Dat vind ik dan wel weer geestig.”

Tijdens zijn laatste oudejaarsconference ‘De Tweede Viool’ maakte hij twitteraar @henk_es belachelijk. Henk Es had voor de voorstelling getwitterd: “Ik zit in de Groningse schouwburg te wachten op Youp, benieuwd!”, en dat had Youp net voordat hij het podium opstapte gelezen. Ik vroeg of hij toevallig Henk Es nog ooit gesproken had over het voorval. “Natuurlijk niet, wat een debiel gedoe. Dat is net zoiets als je vraagt of Flappie ooit geleefd heeft. Twitter is gelul, net zoals dit gesprek en dat weet jij ook.”