Vision is een serie programma’s over de toekomst van televisie,  online video oftewel het nieuwe kijken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door Streamzilla, specialist in hosting van live en on demand audio en video. In de eerste aflevering sprak Erwin Blom met Stef van der Ziel (Streamzilla), Jeroen Doucet (Station 10) en William Valkenburg (ex-NPO nu Wereldomroep) over het geld. Wat is het business model?

“Jeroen Doucet (Station 10): “Het geld zit nog altijd vooral bij adverteerders””


Jeroen Doucet (Station 10): “Het geld zit nog altijd vooral bij adverteerders. Adverteerders weten dat een deel van hun uitgaven weggegooid geld is, alleen welk deel? Ze willen bereik kopen. In grote klonten zodat ze met twee of drie zenders klaar zijn. En niet klooien met allemaal kleine kanaaltjes. Daarom is televisie nog steeds heel belangrijk. De meetinstrumenten laten niet zien wat mensen echt doen. Daarom houden we met zijn allen dit systeem van adverteren als inkomsten in stand.”

“We krijgen wel steeds meer informatie op dit gebied. Er zijn panels die onderzoeken wat mensen tijdens reclames doen, of ze dan weglopen of op een ander scherm over gaan. We zitten nu op een kantelpunt. Het is de afgelopen jaren hartstikke goed gegaan, het maakte iedereen daardoor niet zo heel veel uit, er werd niet heel kritisch naar bestedingen gekeken. Nu gaat het slechter en zie je een significante terugval in reclamebestedingen. Er komt minder geld het systeem in.”

“Grote adverteerders beginnen steeds meer hun eigen media te creeren. De actie van Red Bull was daar een mooi voorbeeld van. Het is hen gelukt om zelf content te maken en significant bereik te realiseren.”

“Als het over geld gaat, neemt betalen in de vorm van pay per view en en abonnementen langzaam toe. Dat gaat hier ook gebeuren. Dat HBO naar Nederland is een belangrijk signaal van een in elkaar schuivende keten. Dat zie je in de muziekindustrie, zie in de boekenwereld, gebeurt ook hier. Producenten gaan rechtstreeks aan de consumenten leveren.”

“Stef van der Ziel (Streamzilla): Je kunt video op drie manieren financieren”

Stef van der Ziel (Streamzilla): Onze contentklanten hebben drie modellen. 1. Ze hebben een communicatiebudget en financieren daar video uit. Bedrijven die zelf online video maken. 2. Anderen zoeken adverteerders bij de content die ze maken. Dat gaat best goed. 3. De derde is de moeilijkste. Dat zijn partijen die exclusieve mooie content maken en daar voor betaald willen hebben. We hebben regelmatig startups gezien die dat uiteindelijk niet redden. Maar ook daar zijn nu wel successen te zien. Themakanalen bijvoorbeeld.

Jeroen Doucet: (Station 10): “Het zou best kunnen dat online radio het toekomstige advertisingmodel voor televisie gaat ontwikkelen. Het mooie van digitale signalen is dat individueel uitserveren de mogelijkheid geeft om individueel advertenties te targetten. Daarmee heb je uiteindelijk minder advertentiedruk nodig om hetzelfde effectieve bereik te realiseren. Dat is veelbelovend.”

Stef van der Ziel (Streamzilla): “Online radio wordt gebruikt als signaal voor de programmering. Als ze merken dat mensen stoppen met luisteren passen ze de programmering aan. Wat online gesignaleerd wordt heeft ook invloed op de gewone zender.”