Mascha Feoktistova is met Beautygloss.nl Nederlands meest populaire beautyblogger. 80.000 mensen bezoeken dagelijks haar site en haar video’s op YouTube zijn inmiddels 30.000.000 keer bekeken. Een interview in het kader van Vision, een serie over de toekomst van online video, de toekomst van tv, de toekomst van het maken. Vision wordt mogelijk gemaakt door Streamzilla, specialist op het gebied van hosting van online video en audio. 

“Advertorials van merken die ik leuk vind”

“Mijn site begon vijfeneenhalf jaar geleden als een hobby. In Amerika had je mensen die lieten zien hoe ze hun make up deden, maar in Nederland niet. Ik wilde weten hoe andere mensen hun haar en make up deden. Toen ben ik het zelf gaan doen. Ik plaatste een video waarin ik liet zien hoe ik mijn haar deed en langzamerhand begon ik steeds meer kijkers te krijgen.”

“Op Beautygloss.nl blog ik en plaats ik video’s. Eerst een keer per week, nu bijna iedere dag omdat lezers dat leuk vinden. Vandaag heb ik een ‘make up look’ gepost en een artikel over de kerstcollectie van Dior. Ik verdien nu mijn geld met Beautygloss. Met advertenties, met de webshop, met advertorials. Merken kunnen bij mij een video inkopen. Zij willen iets promoten en betalen mij om een creatieve video te maken. Ik zeg er op de site dan wel bij dat het een advertorial is.”

“Het moet natuurlijk wel leuk zijn voor de doelgroep. Een item over vrouwenporno heb ik afgewezen. Ik heb bezoekers van 12 tot 60 en die jonge meiden mogen dan nooit meer op mijn site. Als ik het leuk vind komt het erop. Anders niet.”

“Tutorials leveren de meeste respons”

“Het meeste geld verdien ik als bedrijven een video bij me inkopen. Zij weten dat een video van 50.000 tot 100.000 keer wordt bekeken. Rechtstreeks in de doelgroep. Dat is waardevol.”

“Ik begon met een wekelijkse tutorial, bijvoorbeeld hoe je je haar krult. Daar krijg ik het meeste respons op. Mensen vinden het leuk om iets te leren. Gaandeweg ben ik ook andere films gaan plaatsen. Bijvoorbeeld over wat ik in mijn vakantie gekocht had. Shoplogs. Dat sloeg ook aan. Ik plaats nu drie a vier video’s per week.”

“Ik hou mijn statistieken heel goed in de gaten. Je kunt bij YouTube zelfs zien waar iemand heeft teruggespoeld, dat is voor mij heel belangrijk. Alle professionals zeggen altijd dat je heel korte video’s moet maken. Langer dan een minuut kijken mensen niet, zeggen ze dan. Ik maak filmpjes van vijf of tien minuten en bij mij wordt tot het einde gekeken.”

“Het leukste is interactie”

“Door de jaren heen is kwaliteit belangrijker voor me geworden Ik heb nu een kantoortje met een studio en daarin een professionele camera en professionele lampen. Ook daglichtlampen voor cosmetica. Beeld moet goed zijn.”

“Kenmerkend van de grote YouTube successen is dat het om mensen gaat die in de camera kijken, zich rechtstreeks tot de kijker richten. Ik speel er weleens mee. Een voice over voelt minder persoonlijk dat iemand die in de camera praat. Ik heb weleens met een professionele crew opgenomen, maar de kijkers vinden het leuker als ik het allemaal zelf doe. Authentieker.”

“Het leukste is de interactie met lezers en kijkers. Wat zij zeggen en vinden. En daar iets me te doen. Ze geven een suggestie voor een filmpje en ik ga daar mee aan de slag. Wat zij willen zien, dat moet ik filmen. Zij zijn mijn publiek.”