Ik was van meet af aan enthousiast over Google+. Waarom? Omdat ik een toekomst voor me zag van een sociaal netwerk dat persoonlijk en bedrijfsmatig combineert. Dat ruimte voor zowel gesloten als open communicatie heeft. Dat een einde maakt aan rigide scheidslijnen tussen intern en extern. Immers, je kon door het aanmaken van circles zowel kiezen voor communicatie binnen een bedrijf als voor circles waar in projecten met externe partijen wordt gewerkt. En daarnaast was het mogelijk om open te publiceren en dus voor iedereen aanspreekbaar te zijn.

De potentie was groot, maar werd niet waargemaakt. Google kon door creatief gebruik van cijfers doen voorkomen dat G+ een groot succes was, maar mijn waarneming in het Nederlands gebied is dat er een kleine club fanatieke gebruikers is en daarbuiten een heel grote groep met een slapend account. Is dat erg? Niet voor de harde kern, wel als je wilt communiceren met een grotere groep. Ik heb plezier gehad met Hangouts, videobellen met een groep. Ik heb plezier gehad van gesloten gebruik van circles. Ik heb plezier gehad van het volgen van Amerikaanse opinieleiders. Maar daar bleef het een beetje hangen. In mijn beleving was Google+ een belofte die nog niet werd waargemaakt.

“Communities gaat Google+ aan groter publiek helpen”

Ik denk dat de vorige week geintroduceerde ‘communities’ op Google+ een groot verschil gaan maken. Het is nu super simpel om voor een groep een open of besloten omgeving aan te maken waarbinnen meningen kunnen worden gedeeld, afspraken kunnen worden gemaakt en middels Hangouts videoconferences kunnen worden gestart. Heel simpel en heel sterk. Omdat een belangrijk deel van mijn werk en communicatie zich al binnen Google afspelen (Gmail, Docs e.d.) zie ik altijd in mijn functiebalk of er nieuwe activiteiten in de communities zijn en zijn die dus altijd binnen handbereik. De drempel van organiseren is lager dan ooit. En je kunt simpel starten en stoppen, dus een tijdelijke communitie bij een project? Ideaal! Natuurlijk kan ook veel op platforms als LinkedIn en Facebook, maar kijk alleen al naar de kracht van de ingebouwde Hangouts, die maken een groot verschil. En dit is slechts een begin. Want natuurlijk, er kan nog veel beter, zo is het wachten nog op bijv betere integratie van Google Docs om de cirkel van werken, samenwerken en communiceren rond te maken. Maar dat is een kwestie van tijd. Ik denk dat de communities gaan helpen om Google+ bij een veel groter publiek te brengen en het er daarbij voor zorgt dat bestaande gebruikers de dienst vaker gaan gebruiken.

“Google+ als open redactie”

Ik heb me gemeld bij communities over onderwerpen die me interesseren. Daarnaast ben ik inmiddels twee besloten communities gestart (één voor Fast Moving Targets redactie en één voor het project Crowdfunded) en een open communitie voor Fast Moving Targets. Ik hoop dat dat zich kan ontwikkelen tot een open redactieruimte waar over onderwerpen gepraat wordt die later in ingedikte vorm een plekje op de gewone site krijgen. En waar regelmatig kan worden deelgenomen aan programma’s door middel van Hangouts. Het is nog vroeg, maar ik heb hier hoge verwachtingen bij.

Dinsdag 11 december kun je bijv meepraten over de toekomst van het tijdschrift en het boek als Maarten Lens Fitzgerald van Layar en Timo Boezeman van Bruna te gast zijn in Top Names. Moet je je wel even aanmelden bij de community (al 115 mensen gingen je voor!) en dinsdagavond vanaf een uur of 20.30 inloggen op de Hangout!