Football In China is een van de projecten die op Crowdfunded met crowdfunding probeert zijn doel te halen. Op weg naar 12.000 euro. Hoe staat het ervoor?

“Een documentaire over sport en maatschappij”

Wie ben je en aan welk project werk je?
Mijn naam is Roel Sprangers en ik ben onderdeel van het “Football in China” team. Wij werken aan een film over de Chinese voetbal wereld. Voor mijn bedrijf About Asia ben ik veel actief geweest in de bemiddeling tussen Nederlandse en de Chinese voetbalclubs. Dat bleek zo’n enorm interessante wereld te zijn dat ik en mijn collega’s vonden dat we er op de een of andere manier meer aandacht aan moesten geven. Niet veel later kwamen we filmmaker David Lingerak tegen die ervaring had met filmen in China en hij was direct enhousiast over het idee! Het Chinese voetbal is nog compleet onbekend in Europa en wij willen de kijkers graag een inkijkje geven in deze interessante wereld. De film gaat dan ook niet alleen over voetbal maar ook over de alle innvloeden die vanuit de maatschappij op de sport worden uitgeoefend. Denk hierbij aan de eenkind politiek, corrupte bestuurders en het Chinese onderwijssysteem.

Wat is de tussenstand?
De teller staat na 26 dagen op 27 procent, dat betekent dat er nu ruim 3200 euro binnen is van de 12.000 euro die we nodig hebben. Dat is nog niet helmaal volgens schema, maar achter de schermen werken we ook nog aan bedrijfssponsoring, dat kost wat meer tijd per donatie, maar het gaat nu veelbelovend en zal de teller straks harder doen oplopen!

“De hoeveelheid tijd valt tegen”

Wat is je tegengevallen aan het crowdfunden?
Ondanks de waarschuwingen vooraf valt het toch tegen hoeveel tijd je kwijt bent met het campagne voeren. Gelukkig hebben wij een team van 4 actievoerders, maar zelfs dan merk je dat intensief campagnevoeren nog lastig is naast ieder zijn dagelijkse werk.

Wat is je meegevallen aan het crowdfunden?
Het is leuk dat we met een groep van 5 projecten tegelijk gestart zijn en dat je ieder project een beetje kunt volgen met z’n pieken en dalen. Verder is het natuurlijk hardstikke leuk om te zien dat veel goede bekenden ons supporten zelfs al hebben ze het zelf niet breed. Dat is denk ik wel het allermooiste.

“Grotere bedragen van bedrijven zijn noodzakelijk”

Wat heb je geleerd over crowdfunden?
Tot nu toe merken we dat je mensen echt persoonlijk moet motiveren om te doneren, per mail of telefoon werkt hierbij voor ons het beste. Op mensen die je niet zo goed kent moet je echt je passie voor je project over brengen want zij realiseren zich anders niet dat je er belangeloos zoveel tijd en energie insteekt. Het is ook een goed idee om een schatting te maken van het aantal ‘kleine’ sponsors. Het is soms niet realistisch om te denken dat je het met je vrienden, en hun vrienden, gaat redden. Grotere bijdrages van bedrijven zijn dan noodzakelijk, maar dan heb je ook een wat meer zakelijke houding nodig.

Welke acties ga je ondernemen om je doel te halen?
Onder andere veel bellen en mailen met mensen. Een fotoshoot met een mooie Chinese dame met voetbalshirt, dat trekt altijd aandacht. Langs de Chinese ondernemers rondom de nieuwmarkt om ze aan te sporen tot sponsoren. En binnenkort een “Groeten uit China!” filmpje van de regisseur.

“We creeëren exposure voor onze film”

Wat heb je aan dit proces, anders dan geld?
Naast de financiering creeeren we exposure voor onze film. We doen contacten op in de Nederlandse TV- en filmwereld die het mogelijk kunnen maken dat de film uiteindelijk op TV en op filmfestivals is te zien. Verder is het ook een mooie uitbreiding van het netwerk voor ons bedrijf, zowel About Asia als 16X9.NL, we doen veel interessante contacten op die ook de Chinese markt interessant vinden.

Help Football In China mede mogelijk maken. Steun de makers hier. En de andere projecten ook, natuurlijk.