Ze wil niet klagen. Niet zeuren over wat er allemaal niet deugt. Maar voor Claire Boonstra, het voormalig gezicht van Layar en tegenwoordig initatiefneemster en fakkeldraagster van de beweging Operation Education, staat het vast: “Het onderwijs kan zoveel beter.” Waren vroeger de mogelijkheden misschien beperkt, informatie en kennis moest door boeken en een docent worden overgebracht, in het digitale tijdperk kan leren op een heel andere manieren. Met veel meer vrijheid voor leerlingen. Waarbij een beroep wordt gedaan op vaardigheden die noodzakelijk zijn in een werkend bestaan. Iets wat nu te weinig aan bod komt, merkte Claire ook in haar eigen bedrijf Layar. Bij de augmented reality firma werkten mensen afkomstig uit de hele wereld. Simpelweg omdat Nederland onvoldoende geschikte kandidaten bood.

“Loslaten”

Vaststellen dat het anders moet is één ding, bepalen hoe het dan wel moet is stap twee. Daarbij is het noodzakelijk het huidige onderwijssysteem niet als uitgangspunt te nemen. “We moeten het hele beeld loslaten”, stelt Boonstra “We moeten uitgaan van de vraag: hoe leer je. En hoe kan het onderwijs daarbij aansluiten.” Daarmee hebben we de kern van Operation Education te pakken. Boonstra gaf de aftrap met het Education Manifesto. Inmiddels is daar de beweging Operation Education uit ontstaan. Met deelnemers in heel het land. Mensen die al bezig zijn met verandering en mensen die die verandering verder willen vormgeven. Met op 24 april een grote bijeenkomst. Waar en hoe en wat zijn op dit moment nog niet zeker, maar er wordt hard aan gewerkt.

“Beter”

Fast Moving Targets sprak uitgebreid met Claire Boonstra. Over onderwijs, Operation Education, de plannen. Over wat er al wel goed gaat en wat beter kan. Bekijk het hele interview.