Wat ik nog niet snap vind ik interessanter dan wat ik wel al begrijp. En wat onbestemd is, vind ik boeiender dan waar de weg van vastligt. Daarbij: beginperiodes van stromingen en ontwikkelingen zijn mooi. Omdat de kwaliteit van de ideeën hoog is en de mensen die erbij betrokken zijn vaak bijzonder zijn.

  • Toen ik twintig jaar geleden de zogenoemde Digitale Zolder van de VPRO op liep, snapte ik dat internet van geen kanten. Wat is het? Een oneindig naslagwerk? Ja. Een wereldwijd communicatienetwerk? Ook. Een verzameling zenders? Zeker! Het was wat we al een beetje kenden, maar dan veel meer en heel anders.
  • Toen ik later mijn eerste iPhone met internet-aansluiting had, wist ik niet precies wat ik er mee moest. Wat is het? Een communicatiekanaal? Ja. Een publicatietool? Ook. Een consumptie-middel? Zeker. Het was wat we al een beetje kenden, maar dan veel meer en heel anders.
  • Toen ik Twitter ontdekte snapte ik dat Twitter van geen kanten. Wat is het? Een newsreader? Ja. De digitale versie van het gesprek bij het koffie-apparaat? Ook. De polsslag van de natie? Zeker. Het was wat we al een beetje kenden, maar dan veel meer en heel anders.
“Bitcoin: een digitale munteenheid zonder bemoeienis van banken?”

Bitcoin (link naar Wikipedia en uitlegvideo onder) voelt hetzelfde. Ik snap er niks van. Dat begint al met het technisch verhaal. Dat een algoritme bitcoins genereert, aan een maximum gebonden. Dat er grote rekencapaciteit voor nodig is om die unieke codes te genereren en over tijd vrij te spelen. Dat je mee kunt helpen met ‘minen’ en ‘harvesten’. Het verhaal van de Bitcoins heeft een grote technische component. Maar als die coins er dan zijn, wat is het dan? Een digitale transparante munteenheid zonder bemoeienis van banken? Ja. Een open source project waar programmeurs diensten tegenaan kunnen programmeren? Ook. Een plek om te speculeren? Zeker. Het is wat we al een beetje kennen, maar dan veel meer en heel anders.

Bovengenoemde grote ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia waren boeiend omdat ze (in meer of mindere mate) open waren. Omdat ze mogelijkheden aan derden boden, omdat het publiek ze mede invulling kon geven. Omdat ze niet vast stonden, maar ruimte lieten. En daarmee verrasten. En daarmee werelden op hun kop zetten. Gedrag en gebruik veranderden.

“Bitcoin: de democratisering van geld?”

Dat geldt voor Bitcoin ook. Waar alles van internet tot mobiel tot sociale netwerken voor democratisering van de media zorgde, kunnen Bitcoin en vergelijkbare initiatieven potentieel voor de democratisering van geld zorgen. Banken kunnen hier grote gevolgen van gaan ondervinden, betaaldiensten als Paypal kunnen het gaan merken, maar heel eerlijk gezegd: de uiteindelijke mogelijke gevolgen zijn uiteindelijk volstrekt onduidelijk. Richard Brown van IBM zegt het in onderstaande video: “Crypto currencies like Bitcoin are going to change the world, but not in the way we expect.” Waar de techniek mogelijkheden heeft ingebouwd om creativiteit en inventiviteit toe te laten voor het bouwen van producten en diensten, gebeuren verrassende en echt vernieuwende dingen. Zij gaan het verschil maken. Ook bij Bitcoin.

Bijvoorbeeld. Als iemand bedenkt dat hij regels schrijft die zeggen dat geld alleen van de een naar de ander wordt overgemaakt als een bepaald aantal personen geld heeft toegezegd, dan is Bitcoin in te zetten voor crowdfunding. Als mensen de unieke codes van Bitcoin gaan gebruiken om ze toe te wijzen aan aandelen of fysieke waar, is Bitcoin een registratiesysteem van goederen of bezit geworden. Als apparaten entiteiten op internet worden, kan de wasmachine met het koffiezetapparaat onderhandelen over gebruik van energie tegen bepaalde voorwaarden.

Of zoiets 😉

“Bitcoin: een speeltje om te speculeren?”

Nu is Bitcoin vooralsnog een snel in opkomst zijnd geldsysteem waarop het leuk beleggen en speculeren is. Ik doe daar met mijn ene Bitcointje lekker aan mee. Maar dat de mogelijkheden zoveel groter zijn, dat maakt Bitcoin echt boeiend. En dat we niet weten waar het heen gaat, dat maakt het mooi.

De discussies over Bitcoin lopen hoog op. Vaak omdat Bitcoin teruggebracht wordt tot één ding dat we al kennen: tot alleen het bancair aspect bijvoorbeeld. Maar het boeiende voor mij is, net als in die eerdere gevallen op internet, dat het veel meer kan zijn of worden dan wat we al kennen.

Ik ben geen financieel specialist. Maar van een afstandje kijkend zie ik een  verstorende kracht die grote impact kan gaan hebben. En die ik probeer te begrijpen. Boeiend.

Zie onder de Storify met een voorbeeld van de discussie die Bitcoin losmaakt. En bekijk de volgende video’s.

Wat is Bitcoin? Visuele uitleg.

Hoe werkt het technisch?

Waarom is het belangrijk? Rutger van Zuidam en Marc van der Chijs leggen uit in Top Names.

Richard Brown van IBM is er van overtuigd dat Bitcoin de wereld gaat veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=VDO7TDMlxsY

https://storify.com/erwblo/een-bitcoin-discussie/