Het begin is gemaakt: een softlaunch met een op Nederland gerichte website waarop meer informatie kan worden aangevraagd. Binnenkort het vervolg, waarmee crowdfundingplatform Kickstarter in elk geval virtueel voet op Nederlandse bodem zet. Maar de ambitie gaat verder: de mondiale doelen vergen ook vestigingen overal op de wereld. En wie weet is Nederland wel de volgende plek voor dit snel groeiende crowdfundingsplatform, zo laat Andrew Boyajian vanuit het gloednieuwe hoofdkantoor in de New Yorkse wijk Brooklyn weten.

Boyajian, vp International, roemt Amsterdam om zijn creativiteit. “Maar we kijken ook naar andere steden, keuze genoeg, we zijn er nog niet uit.”

Kickstarter bestaat binnenkort 5 jaar en heeft inmiddels zo’n zes miljoen donateurs op de been gebracht. Bij elkaar waren die goed voor ruim een miljard dollar, verdeeld over meer dan 50.000 projecten. Driekwart daarvan is op zoek naar bedragen onder de 10.000 dollar, maar er zijn ook uitschieters die miljoenen opbrachten.

“ Een designpaleis voor 83 Kickstarters”

Kent Street in hartje Brooklyn staat vol met lege fabriekspanden. De meeste in staat van zwaar verval, maar niets van dat alles op nummer 58. Met zijn volledig opgepoetste buitenkant is het de parel van de buurt. En wie door de zware houten deuren naar binnen stapt ziet dat het niet alleen uiterlijk vertoon is. Ook de binnenkant is omgetoverd in een designpaleis, waar de 80 – “oh nee, 83, vanochtend zijn er weer drie begonnen” – Kickstarter-medewerkers een jaloersmakende werkplek hebben.

Een uitgebreide fotoserie vind je op Google+.

In de grote centrale zaal met lange tafelbureaus voorzien van stijlvolle schemerlampen, is plaats voor enkele tientallen mensen. De meeste Kickstarters zitten vandaag echter verspreid over de rest van het gebouw. In luie stoelen, op ligbanken, in afgescheiden studiehoeken of in een van de vele kleine en grotere vergaderplekken. Ook aan de details is gedacht: de lege pizzadozen op de tafel in de grote open keuken lijken meer iconen van startupschap dan daadwerkelijk afval van de laatste maaltijd. Boyajian is trots op elke ruimte die hij in een snelle rondleiding laat zien. Het dakterras blijft vandaag echter gesloten, zo verontschuldigt hij zich. Het vriest en dat wil hij zijn buitenlandse gasten niet aandoen.

“ We gaan de ruimte teruggeven aan de lokale community ”

Een paar ruimtes zijn nog niet ingevuld. “Geheel in de stijl van ons bedrijf gaan we die teruggeven aan de lokale community”, zegt Boyajian. “Aan de ene kant komt nog een galerie, aan de andere kant een theater met zo’n 80 zitplaatsen.”

Het systeem van Kickstarter is inmiddels algemeen bekend – en tot in den treure gekopieerd.   Wie wel een goed idee maar geen geld heeft, kan zijn plannen op Kickstarter zetten. Een uitlegvideo erbij zodat de potentiële donateurs weten waar ze hun geld aan geven en je kunt los. Als er binnen 30 dagen genoeg geld is opgehaald om het project uit te voeren, maakt Kickstarter het bedrag over. Minus 5%, want de schoorsteen in Brooklyn moet tenslotte ook roken. Is het beoogde geld er niet dan krijgen de donateurs simpelweg hun geld terug.

Vrijwel nooit is vooraf precies aan te geven of een project succesvol wordt of niet, zegt Boyajian, maar er is wel één doorslaggevende factor: het enthousiasme van de bedenker. Hoe meer passie, des te groter de kans op adoptie en dus hoe groter de kans op succes. “De truc is eigenlijk om je potentiële funders het gevoel te geven dat ze de ouders van het idee zijn. Dat werkt veel beter dan wanneer je inspeelt op de kans op geldelijk gewin.”

“ De helft van de projecten haalt de eindstreep ”

Volgens Boyajian haalt over de volle breedte ruim de helft van de geplaatste projecten de eindstreep. Vaak blijft ook lang daarna het contact met Kickstarter nog bestaan. Bijvoorbeeld doordat de fundingwebpagina actief blijft, of omdat de projecten omgevormd zijn tot producten die bij iTunes worden aangeboden.

Binnenkort krijgen dus ook de Nederlandse startups hun lokale Kickstarterplatform. Waarop ook in euro’s betaald kan worden. Of uiteindelijk die fysieke lokatie er van gaat komen, zal voor het einde van het jaar wel duidelijk zijn. Lege fabrieken in overvloed, dus dat mag het probleem niet zijn. En als de inrichting ervan een beetje in de buurt komt van die op Kent Street, kan de toekomstige Nederlandse Kickstartercrew zijn geluk niet op.