Het Amsterdamse Yournalism is live. De winnaars van de persinnovatie prijs The Challenge 2013/2014 en de Tegel Toekomst Prijs hebben hun site voor publiek geopend. Vanaf vandaag kan iedereen journalistieke onderzoeksvoorstellen indienen of steunen. Wanneer 3000 euro bij elkaar is gehaald zal het onderzoek ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. 

De site gaat van start met een achttal vragen waaronder “Waarom worden Nederlandse scenarioschrijvers niet uitbetaald’ en ‘Hoe ver reikt de machtige arm van de zorgverzekeraars?’ Mede-oprichter Sybren Kooistra liet in een interview voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek weten dat de site er moest komen omdat we een groot probleem hebben: “Kranten, dat waren altijd de financiers van onderzoeksjournalistiek, hebben steeds minder tijd en geld beschikbaar. Wij hebben een manier gevonden  waarop we mensen kunnen aansporen om dat los van de bestaande structuren toch voor elkaar te krijgen. Het idee is heel simpel. Het lijkt op Kickstarter en allerlei andere crowdfunding websites, maar nu is het gericht op onderzoeksjournalistiek.”

Kooistra, zelf datajournalist bij de Volkskrant, meent ook dat kranten op dit moment nog onvoldoende gebruik maken van de kennis van burgers. “Elke journalist heeft 10 of 20 telefoonnummers in zijn telefoon staan en daar komen de tips vaak vandaan.” Kooistra heeft zelf de ervaring dat burgers regelmatig bellen met de krant om hun bezorgheid over een kwestie te uiten . Daar gebeurt dan vaak niks mee. “Er zijn heel veel meer mensen, die op heel veel  verschillende plekken werken en op heel veel verschillende plekken wonen en het idee hebben dat daar iets mis gaat. Dat willen wij in eerste instantie aanboren. Kijken of we die ongelooflijke kennis van misstanden kunnen gebruiken om veel breder dan normaal gesproken een krant doet vragen naar boven te halen.

Zelf ook een goed idee voor de vernieuwing van de journalistiek? Doe dan mee aan The Challenge. Inschrijven kan tot 1 december. Bekijk wat de winnaars van 2013/2014 er van vonden.