Meerkat was de hit van het afgelopen South By South West festival. De app die videostreaming kinderlijk eenvoudig maakt en Twitter als dienst gebruikt om een publiek te gebruiken, werd in dagen een succes met een groei van ruim 100.000 naar meer dan een miljoen gebruikers. Het succes van Meerkat dwong Twitter de release van aangekochte dienst Periscope naar voren te schuiven en Hang w/ wilde ook credits. We zetten de drie new kids on the block op rij.

Meerkat

Nadat er echt al jaren mogelijkheden waren om te livestreamen via mobiel (Livestream, Qik, Bambuser, YouTube, etc) raakte Meerkat de afgelopen weken een snaar. Omdat de app die naar het schijnt in 8 weken in elkaar is gezet livestreamen simpeler dan simpel maakt en omdat het eenvoudig is om een publiek te bereiken door de Twitter-koppeling.

+ Overzichtelijke en eenvoudige app: start app, geef titel uitzending, klik op stream en de live uitzending is begonnen.

+ App doet één ding heel goed:uitzenden. En dat werkt heel simpel.

+ Goede community component: wie gaat streamen deelt dat automatisch met Twitter en inloggende volgers kunnen in de app commentaar leveren.

+ Live is tijdelijk. Geen opslag van video, geen ontsluiting van archieven. Het is nu of nooit.

– App voelt als beta. Nog veel losse eindjes. Zo is het goed dat de chats in de Twitter tijdlijn verschijnen, maar raar dat die tweets geen link naar de uitzending bevatten, bijvoorbeeld. En is het raar dat als de moderator iets in de chat zegt, hij in zijn Twittertijdlijn tegen zichzelf lijkt te spreken.

Periscope

Periscope

Het was al bekend dat Twitter Periscope had gekocht. We wisten ook dat het een met Meerkat vergelijkbare dienst zou zijn. Een dienst dus die video streamen eenvoudig maakt.

+ Deze app voelt ook als een app waar een jaar lang aan is gewerkt, zoals het verhaal vertelt. Mooi tot in de details verzorgd.

+ Het is heel handig om niet alleen publiek te streamen, maar ook een privé stream te kunnen starten. Wil je alleen naar een beperkte groep vrienden of familieleden bedienen met je live videobeelden? Het kan do simpelweg de namen van de ontvangers te selecteren!

+ De hartjes als een vorm van likes tijdens broadcasts, werken goed. Feedback voor de zender.

+ Periscope slaat de opname op en maakt het voor on demand consumptie beschikbaar

+ De tijdlijn laat activiteit van anderen zien, schakel simpel van stream naar stream.

+ Notifications wijzen op streams van vrienden die beginnen uit zenden.

– De laatste drie plussen kunnen ook minnen zijn. De kracht van Meerkat is ook zijn beperktheid, dat de app weinig doet, maar dat goed doet. Periscope is uitgebreider, maar dus ook drukker.

Hang :w

Hang w/

Bij Hang With zullen ze balen. Hebben ze een mooi product, gaan anderen met de aandacht aan de haal. Want ook bij Hang With wisten ze dat social live streamen enorme potentie heeft.

+ Meerkat en Periscope gebruiken Twitter als startpunt, maar Hang w/ is breder. Met deze app kun je zowel kiezen voor streamen naar Twitter als naar Facebook. Dat is handig.

+ Hang /w is ook voor Android beschikbaar.

+ Hang w/ zit verzorgd in elkaar. Logisch qua user interface, handig in gebruik.

+ Hang w/ slaat de opname op en maakt het voor on demand consumptie beschikbaar.

+ Hang w/ bundelt de streams in categorieën als music en chefs. Hang w/ is ook een homepage voor streams.

+ De tijdlijn laat activiteit van anderen zien, schakel simpel van stream naar stream.

+ Advertenties zijn een keuze als verdienmodel voor broadcasters.

– Advertenties zijn geen feest voor de gebruiker.

– Meer is niet altijd beter. Door veel mogelijkheden ligt veelheidsstress op de loer.

Samenvattend

Wie van deze drie gaat winnen? Hang w/ maakt kans vanwege de Facebookintegratie en Android versie die beide anderen (nog) moeten ontberen. Periscope heeft potentie door bijv de mogelijkheden van private streaming en door het toekomstige voordeel van optimale Twitter-integratie. Maar persoonlijk blijf ik de eenvoud van Meerkat heerlijk vinden. Minder features, minder poespas, één ding heel goed.