Handpicked is de vrijwel dagelijkse dienst van Fast Moving Targets voor FMT Members. Uit het grote aanbod van tools, berichten en video’s selecteren we er exlusief voor Members dagelijks één en leggen uit waarom die Handpicked de moeite waard is. Naast de Handpicked ontvang je alle digitale boeken van Fast Moving Targets en maak je media over innovatie mogelijk. Steun FMT, word voor een tientje per maand FMT Member en ontvang berichten als onderstaande.

Hoe data de muziek redde!

  • Een must read! En niet alleen voor iedereen in de muziekindustrie. Want dit artikel gaat over veel meer. Dit artikel gaat over een aantal essentiële kenmerken van internet in zijn algemeenheid. Internet is (naast veel meer) data, internet is interpreteren van die gegevens, internet is realtime, internet is cut out the middle man. En al die elementen vertegenwoordigt Kobalt. Aan de ene kant is Kobalt simpelweg een uitgever of met zijn divisie Awal is het een distributeur. Maar dan wel één zonder de ballast van vroeger, maar met de kracht van nu.
  • In ‘How Data Saved Music‘ (ok, beetje zwaar aangezet 😉 wordt het verhaal verteld van dit Europese Kobalt dat met Google Ventures een top investeerder in huis heeft. Bij het bedrijf staan de begrippen ‘transparency & accountability’ voorop. Muzikanten kunnen bijvoorbeeld op een dashboard realtime iedere play bij Spotify, Deezer en YouTube zien, maar ook of een nummer op de radio is, in een pub klinkt of in een reclame is verwerkt. Volledig transparant ziet de maker van muziek wat er met zijn werk gebeurt, maar ook wat hem dat financieel oplevert.
  • Kobalt betaalt veel sneller uit dan reguliere muziekuitgevers of distributeurs, waar het vaak twee jaar wachten is. Het bedrijf neemt daarnaast ook nog eens een aanzienlijk kleiner deel van de taart. Naar eigen zeggen verdienen artiesten bij Kobalt 30% meer dan in een traditioneel model. Kobalt heeft op het eerste gezicht alleen maar voordelen tegenover de klassieke muziekuitgevers en groeit dan ook als kool.
  • Maar het gaat niet alleen om geld. Kobalt levert ook informatie die artiesten helpt. Skrillex: “I can see that in Scandinavia they love a hardcore sound of mine. Or ‘Raise Your Weapon’, a song i wrote five years ago, is suddenly huge in Australia.” En met die informatie kan hij bepalen wat hij uitbrengt of waar hij gaat optreden. Kobalt monitort 700.000 verschillende bronnen. Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen die enorm veel geld. “Musicians say there is no money in streaming. That’s wrong. Someone has lied to them.”

Links:
How Data Saved Music
Kobalt
Awal, een distributiedienst van Kobalt waar individuele artiesten zich kunnen aanmelden.