Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Menso Heus (coördinator Internet Protection Lab) helpt journalisten en activisten beschermen in de digitale wereld: “Als iedereen zich zou gedragen zou er niks stuk zijn aan het internet.”

Bekijk het complete gesprek dat Erwin Blom en Mieke van Heesewijk hadden met Menso Heus. Enkele quotes:

“Als iedereen zich zou gedragen zou er niks stuk zijn aan het internet.”

“Bedrijven als Google doen van alles met je informatie waar je van alles van kan vinden. Maar je kunt Google ook niet gebruiken. Opt outen van de overheid daarentegen kan niet.”

“Alles en iedereen, van hacker tot overheid, probeert elkaar online onderuit te zagen.”

“Het is moeilijk om anoniem over internet te gaan. Dat dat een probleem is, daar zijn we nu pas achter aan het komen.”

“Er moeten op technisch nivo dingen worden opgelost. Meer encryptie, standaard anonimisering in de netwerken, dat soort zaken.”

———

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.

Bekijk alle afleveringen op de site of in de playlist op YouTube.