Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Melanie Rieback (Radically Open Security) is een online veiligheidsexpert: “Je moet je realiseren dat er op internet geen privacy is en dat veiligheid een illusie is.”

Bekijk het complete gesprek dat Erwin Blom en Mieke van Heesewijk hadden met Melanie Rieback. Enkele quotes:

“Je moet je realiseren dat er op internet geen privacy is en dat veiligheid een illusie is.”

“Software is in deze tijd zo complex dat je het niet zo kan bouwen dat inbreken onmogelijk is.”

“Facebook en Google zijn zo groot geworden omdat ze waarde toevoegen voor mensen. Maar dat hoeft niet zo te blijven. We dachten ooit ook dat Microsoft niet van de troon kon worden gestoten.”

“We kunnen niet vertrouwen op mensen om de juiste besluiten te nemen. Want zelfs zeer technisch onderlegde mensen doen online verkeerde dingen. Wij technologen moeten meer ‘fale saves’ inbouwen.”

“Zelfs de AIVD staat op gebruik van open source zodat ze kunnen monitoren wat er zich in hun netwerk afspeelt. Als open source zo belangrijk voor de AIVD is, zou het dan niet ook heel belangrijk voor ons moeten zijn?

———

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.

Bekijk alle afleveringen op de site of in de playlist op YouTube.