Dag 2 van Buma Music Meets Tech 2016 stond in het teken van startups. 12 talenten stelden zich voor, een deskundige jury boog zich over het aanbod en koos als winnaar Number8. Juryleden schoven aan en vertelden waar ze op letten ….

De vierkoppige jury bestond uit Todd Hansen (SXSW Interactive), Kirsten van Houten (Buma/Stemra) , Monique van Dusseldorp (conferentie samensteller en Jeroen van Erp (Fabrique).

Was het een paar jaar geleden nog vrijwel ondoenlijk om een muziekstartup te beginnen omdat je voor rechtenkwesties zeker twee jaar moest uittrekken, vandaag de dag ziet het speelveld er gunstiger uit. Doordat grote bedrijven als Spotify de rechten hebben geregeld is het nu eenvoudiger voor starters om daarbovenop door te bouwen. Toch blijft het lastig. “Ik hou van de energie. Het is dapper om ergens te beginnen waar al zo veel gebeurt door grote partijen. Het is een moeilijk veld. Je hebt dus een zeker mate van naïviteit nodig. Het kan leiden tot ‘heartbreak and sorrow’, aldus Monique van Dusseldorp. Jeroen van Erp bevestigt de positieve vibe: “Er is veel enthousiasme. Ik zie enorm veel  mensen en studenten die voor zichzelf willen beginnen. Vijftig jaar geleden wilde iedereen een baan bij een bedrijf, nu wil iedereen een eigen bedrijf. Dat is een trend, maar ook een gevaar: niet iedereen heeft een goed idee en velen zullen falen.”

“Buma Musci Meets Tech zoekt de beste muziek startup 2016”

De belangrijkste ideeën voor muziekstartups hebben vaak te maken met curatie: het publiek helpen hun weg te vinden door het enorme aanbod. “Er is veel focus op het ontdekken van muziek. Persoonlijk frustreert me dat een beetje want hoeveel muziek kun je ontdekken? Wat je ook veel ziet is oplossingen om live muziek samen te beleven. En virtual reality zie je ook steeds vaker langs komen”, aldus Todd Hansen. Van Dusseldorp bevestigt die laatste trend: “ Virtual reality is heel interessant. Er wordt veel in geïnvesteerd, maar is het niet te vroeg? Gaan mensen wel betalen voor een VR experience waarbij je op het podium kunt zitten? Gaan mensen dat gebruiken? En ook langer dan 5 minuten?”

De jury kijkt niet alleen naar goede ideeën. Of er is nagedacht over een goed businessmodel, of een idee verder gaat dan onze landgrenzen, het speelt allemaal mee. Maar uiteindelijk gaat het om de mensen: wie zitten er achter een startup? Kirsten van Houten: “Ik ben dol op het enthousiasme: mensen die muziek op een nieuwe manier aan de man willen brengen.” Jeroen van Erp; “Goede mensen dat is cruciaal: je moet creativiteit en ondernemerschap combineren. Zelfreflectie is ook heel belangrijk. Maar het belangrijkste: een heel goed idee. Er zitten een paar zeer veelbelovende tussen.”

“Kirsten van Houten (Buma/Stemra) : “Ik kijk naar manieren en oplossingen die ons voorbereiden op de toekomst”


“Jeroen van Erp (Innovation strategist Fabrique): “Een goede startup combineert creativiteit en ondernemerschap ”


“Jurylid Todd Hansen (Hoofd SXSW Interactive): “Een goed idee voor een startup is net als een geweldige hook voor een song ”


“ Monique van Dusseldorp (congres samensteller): “Om een muziek startup te beginnen heb je een zeker mate van naïviteit nodig.”