Fast Moving Targets interviewt toppers op het Singularity University NL Summit. Gezondheidszorg specialist Lucien Engelen is daar één van.

Engelen innoveert de zorg onder meer in het zeven jaar geleden opgerichte REshape Centre for innovation, verbonden aan het RadboudUMC. “Daar geldt: eerst doen en daarna pas de problemen oplossen.”  Iets waar grote behoefte aan bestaat. “Ik hou me bezig met het ontwikkelen van een nieuwe gezondheidszorg in samenspraak met patiënten en technologie. We leven in een mooie tijd, er komt veel op ons af. En dat is ook noodzakelijk omdat de gezondheidszorg onder druk staat en nog meer onder druk komt te staan. Je ziet dat techniek mogelijk maakt om patiënten meer mogelijkheden te geven.”

Engelen laat zien wat de toekomst is. Hij toont een medical tricorder, waarmee patiënten zelf thuis negentien verschillende diagnoses kunnen stellen die ze met een druk op de knop naar een dokter kunnen doorsturen. Het voorbeeld is in de race om begin volgend jaar een prijs van tien miljoen dollar te winnen. Maar ook als dat niet mocht lukken: dit gaat er gewoon komen.“ Ik denk dat dit over een jaar of vijf bij iedereen in de badkamer staat. Dat stuur je dan door naar de i-dokter: die kan om de hoek wonen, maar ook in India.”

Nieuwe zorg vraagt om nieuwe wetgeving. Want wie betaalt de arts wanneer de patiënt zelf metingen verricht? Verzekeringsmaatschappijen moeten snappen waar het naartoe gaat. “We hopen natuurlijk dit soort zaken in een regeerakkoord te krijgen. We moeten vervolgens ook zorgen dat de wetgeving op terrein van privacy aangepakt zal worden: die is op dit moment voor een deel te strak en voor een deel te slap. Patiënten moeten ook meer vertrouwen krijgen: zelf beslissingen nemen. Op dit moment duren klinische trials gemiddeld vier jaar en ondertussen gaat de technologie razendsnel verder, dus daar moet ook wat in veranderen. Plus er moet een persoonlijke gezondheidsomgeving komen waarbij de patiënt zelf mag beslissen wie er toegang krijgt. Daar zou blockchain bij kunnen helpen.”