Ik hou van diepgang en ik hou van mooie verhalen. Maar als ik eerlijk ben, heb ik van de zogenoemde longread op een digitaal apparaat nooit echt gehouden. Ik vind het niet fijn, dat scrollen en steeds toch weer een fractie van een seconde moeten zoeken naar de plek waar je gebleven was. Dat leest onrustig. En het houdt geen rekening met het apparaat waarop ik de inhoud tot me neem: steeds vaker de mobiel.

Persoonlijk hou ik veel meer van het concept van de ePub: deel de inhoud van een verhaal keurig op in stukjes ter grootte van een scherm en bij iedere klik weet je weer waar je bent en gebleven was. Het is overzichtelijk en leest lekker.

Medium, het platform dat naam gemaakt heeft als plek om mooie lange verhalen te publiceren, onderzoekt met Series een nieuwe vorm die gemaakt is voor de mobiel en sterk geinspireerd lijkt door de manier waarop in Snapchat of Instagram verhalen worden opgebouwd. Een verhaal is een verzameling schermen die de ene keer uit een foto, de andere keer uit een korte tekst en dan weer uit een quote bestaat. En de verhalen hoeven niet eindig te zijn. Het kunnen vervolgverhalen worden waarvan je notificaties krijgt als er nieuwe inhoud is.

Het is een interessant concept. Want door de vorm, krijg je geen op het scherm afgestelde andere versie van een lang verhaal, de vorm dicteert bijna het onderzoeken van een andere manier van een verhaal vertellen.  Het komt niet in de plaats van de longread, het wordt een vorm die er naast bestaat. Bekijk ook mijn eerste voorzichtige poging tot een Series

Kijk overigens ook eens naar Hardbound, dit bedrijf is geen platform dat anderen de optie biedt om mobiel verhalen te vertellen, maar geeft zelf die verhalen uit. En gaat een stap verder. Mooi.

En Maarten den Braber bedankt voor de tip!

Erwin Blom

Medium zet op een rij wat Series is en doet.

 

Een eerste poging van mijn hand!
Hardbound is a new way to read. Our stories are designed for your phone, and your brain. They’re visual, animated, and interactive.

Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

Fast Moving Targets is community powered media. Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan FMT Member. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk. Daarnaast proberen we je toegevoegde waarde te bieden. Je krijgt naast de vrij toegankelijke inhoud exclusiviteit, overzicht en privileges terug!

FMT Support
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Members betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

FMT Handpicked
Iedere werkdag ontvangt een Fast Moving Target Member per nieuwsbrief een bericht over een artikel, een video of een tool die volgens ons de moeite waard is. En we leggen uit waarom. Want curatie is alleen waardevol met context.

FMT Archived
Alle Handpicked berichten worden speciaal voor FMT Members gebundeld en thematisch gesorteerd zodat ze makkelijk terug te vinden zijn wanneer je inspiratie om wilt zetten in realisatie.

FMT Books
FMT Members krijgen de e-books die FMT uitbrengt gratis!

FMT Goodies
Regelmatig speciaal voor FMT Members vrijkaarten voor evenementen, beta accounts van nieuwe diensten en korting op producten

 Word nu FMT Member VOOR 10 EURO