Net als zovelen weet ik het even niet zo goed meer. Politiek is belangrijker dan ooit, maar door het huidige systeem voel ik me onvoldoende vertegenwoordigd. Dat ik ga stemmen staat voor mij buiten kijf. Een stem laat je niet verloren gaan. Zo ben ik opgevoed.

Maar Maurice de Hond denkt daar heel anders over. De man die sinds jaar en dag peilt waar mensen op zeggen te gaan stemmen is het geloof in het huidige systeem helemaal verloren. Dat was logisch in een andere tijd, vindt hij, maar is de houdbaarheidsdatum lang overschreden. “De Hond maakt bezwaar tegen de top/down structuur, de beperkte invloed van de kiezer en het feit dat ergens ver weg in Den Haag over dingen dichtbij burgers wordt besloten.” Kijk of lees de Top Names waarin Maurice te gast was.

Ancilla van Leest heeft ook de nodige kritiek op het systeem, maar de lijsttrekker van de Piratenpartij kiest ervoor om van binnenuit het systeem te proberen te veranderen. Onder meer door met grote aandacht voor digitale burgerrechten dat onderwerp op de agenda te krijgen. Nu is dat bij de andere partijen nauwelijks het geval. Ze heeft als voorbeeld de Partij voor de Dieren: “We zien onszelf als een sterke oppositiepartij, net als de Partij voor de Dieren. Die zijn ook met een gekke naam heel klein begonnen, maar hebben toch die zetels gescoord. Zo hebben ze het onderwerp op de kaart kunnen zetten, op een manier dat andere partijen er niet meer omheen konden.“ Kijk of lees Top Names waarin Ancilla te gast was.

Tot zover weer vrienden, morgen een nieuwe Handpicked.

Erwin Blom

PS, je weet, eind van de week barst South By South West weer los, het innovatiefestival in Austin, Texas. Wil je dat Roeland Stekelenburg en ik je bedrijf of organisatie bij terugkeer in Nederland komen bijpraten over de belangrijkste trends en hun gevolgen? Dat kan! Mail met johan@fastmovingtargets.nl

Maurice de Hond is glashelder: hij gaat niet stemmen op 15 maart. En daar heeft hij naar eigen zeggen goede redenen voor.

In ieder geval één zetel. Daar rekent Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Nederlandse Piratenpartij, op.

_________________________________________________________________________________
Meer zielen is meer vreugd, dus – als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

Fast Moving Targets is community powered media. Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan FMT Member. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk. Daarnaast proberen we je toegevoegde waarde te bieden. Je krijgt naast de vrij toegankelijke inhoud exclusiviteit, overzicht en privileges terug!

FMT Support
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Members betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

FMT Handpicked
Iedere werkdag ontvangt een Fast Moving Target Member per nieuwsbrief een bericht over een artikel, een video of een tool die volgens ons de moeite waard is. En we leggen uit waarom. Want curatie is alleen waardevol met context.

FMT Archived
Alle Handpicked berichten worden speciaal voor FMT Members gebundeld en thematisch gesorteerd zodat ze makkelijk terug te vinden zijn wanneer je inspiratie om wilt zetten in realisatie.

FMT Books
FMT Members krijgen de e-books die FMT uitbrengt gratis!

FMT Goodies
Regelmatig speciaal voor FMT Members vrijkaarten voor evenementen, beta accounts van nieuwe diensten en korting op producten

 Word nu FMT Member VOOR 10 EURO