In januari ontvingen de Handpicked abonnees de nieuwsbrief ‘van nep-nieuws hebben we nog maar het begin gezien’: “Adobe heeft software ontwikkeld waarmee je middels de analyse van geluid de karakteristieken van iemands stem kunt analyseren om vervolgens quotes te produceren die nooit gezegd zijn. Maar een stap verder is het nu ook al mogelijk om dankzij de bestudering van bewegend beeld een persoon real time en levensecht uitspraken te laten doen die zo nooit uit zijn mond zijn gekomen.”

Daar is nu weer een element aan toegevoegd. En weer door Adobe. Adobe maakt het mogelijk om elementen van twee foto’s in een derde te combineren met meeneming van kleur en licht. Het is dus geen simpele collage. Het is een levensechte samensmelting.

The Next Web schrijft:

“That means that if you’ve got a picture of a cityscape shot on a sunny morning, you can have it look like the photo was taken at dusk by introducing a reference image photographed in the evening and with matching weather conditions. The end result won’t have any of its lines and shapes altered.”

Het resultaat is echt ongelooflijk. Kijk maar. Daar kun je hele mooie dingen mee doen. Maar doet je onmiddelijk ook denken: welke foto kun je straks nog wel vertrouwen? Moeten we terug naar de fotorolletjes als bewijs van echtheid wanneer nodig?

En … gek genoeg worden de klassieke media in een tijd van nep-nieuws weer steeds belangrijker. Als zij tenminste prat willen gaan op driedubbele controle van bronnen, nagaan van echtheid van beeldmateriaal, etcetera.

Erwin Blom