Ik heb in Handpicked al eerder geschreven over de nieuwe mogelijkheden die er zijn om mensen zowel in geluid als bewegend beeld na te bootsen. Waarmee je mensen bijvoorbeeld dingen kan laten zeggen die ze niet gezegd hebben.

Om te beginnen is het natuurlijk enorm knap dat dat kan. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Lyrebird en luister naar de voorbeelden. Met deze via een API voor iedereen beschikbare techniek heb je maar een minuut aan audio van een persoon nodig om hem / haar vervolgens met de gewenste emotie alles te laten zeggen wat je maar wilt.

Het lijkt me prachtig voor hoorspelen, het lijkt me mooi voor geschiedenisdocumentaires, er zijn genoeg waardevolle toepassingen te bedenken. Maar het is nog eenvoudiger om schadelijk gebruik voor je te zien. Kwaadaardig gebruik. Of dat nu in de persoonlijke of politieke sfeer is.

“Our technique could potentially have dangerous consequences such as misleading diplomats, fraud and more generally any other problem caused by stealing the identity of someone else”, schrijven de makers van Lyrebird. Maar onder de kop ethiek vervolgen ze: “By releasing our technology publicly and making it available to anyone, we want to ensure that there will be no such risks. We hope that everyone will soon be aware that such technology exists and that copying the voice of someone else is possible. More generally, we want to raise attention about the lack of evidence that audio recordings may represent in the near future.”

Als Lyrebird de techniek niet openbaart, doet een ander dat wel, willen ze maar zeggen. En dat is vast en zeker het geval. Alles wat technisch kan, gaat in de regel gebeuren. Net zoals we weten dat een foto een product van Photoshop kan zijn, zullen we snel leren dat een audio quote een product van Lyrebird kan zijn. Maar het is wat mij betreft voornamelijk een heel vermoeiende toekomst die we tegemoet gaan als we de standaard houding moeten aannemen dat alles wat we zien en horen nep kan zijn.

Erwin Blom

__________________________________________________________________________________
Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO