Absoluut waren we naïef toen we begin jaren negentig dachten dat internet de wereld mooier ging maken door transparantie en democratisering. Althans, laat ik voor mezelf spreken. Ik was naïef.

Internet heeft me enorm veel gebracht. En is nog steeds prachtig. Communicatie is makkelijker geworden, samenwerken is makkelijker geworden, consumptie is makkelijker geworden, distributie is makkelijker geworden.

Maar toch … Maar toch …

Ik sprak gisteren met Guido van Nispen, de scheidend ANP directeur die onze Top Names gasten zo mooi vastlegt. We hadden het over de grote spelers van deze wereld. De Googles en Facebooks en Netflixen van deze wereld. Ze trekken de lokale markten voor een belangrijk deel leeg aan reclamegelden, abonnementen en andere geldstromen. En wat geven ze terug? Verdomd weinig. Ze voelen zich op geen enkele manier verantwoordelijk om de markten waarvan ze profiteren ook te steunen. Bijvoorbeeld als het gaat om media, kunst en cultuur.

En dat stemt me vandaag een beetje verdrietig. Het moet toch kunnen, geld verdienen en ook terug geven aan de community waarvan je profiteert?

Of ben ik nog steeds naïef?
Vast.

Maar het is in ieder geval een van de redenen dat mijn oude liefde voor open source en onafhankelijke initiatieven als Mastodon weer heel hevig is opgebloeid!

Dat is dan weer winst 😉

Erwin Blom

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO