Spotify heeft laten zien dat als je zorgt voor gebruiksgemak, een goede prijs en een (zo goed als) complete collectie, mensen graag betalen voor inhoud. En maand in maand uit.

Kobo Plus laat zien hoe het niet moet. Enthousiast heb ik bij de lancering een abonnement genomen op de dienst die beloofde de Spotify van de e-boeken te worden. Laten we het rijtje even langs lopen.

Gebruiksgemak? Kobo Plus is bij lange na geen Spotify qua eenvoud van interface, maar vooruit, laten we de dienst op dit gebied het voordeel van de twijfel geven. De reader kan ook zeker beter, maar daar haak ik niet voor af.

Een goede prijs? Zeker, er zijn mensen (artiesten, labels, schrijvers, uitgevers) die zeggen dat dat te weinig is, maar 9,99 is wat we als consument van Spotify en Netflix gewend zijn. Prima prijs dus.

Een complete collectie? Daar gaat het helemaal mis. Kobo Plus schermt met een collectie van tienduizenden boeken, maar als je na het zien van het boekenpanel van DWDD naar je reader grijpt en de besproken boeken niet kunt vinden … of als je de bestsellerlijst er op na slaat en slechts een van de tien best verkochte titels terug vindt bij Kobo Plus …. dan ben je een teleurgestelde gebruiker. Ter vergelijking: alle tien best verkochte albums vind je wel gewoon terug op Spotify.

Hoe dit komt? In ieder geval weet ik dat een deel van de uitgevers terughoudend is bij het ter beschikking stellen van titels. Ze zijn bang dat dit ten koste van de normal omzet gaat. Maar als ze zich zo blijven opstellen, wordt Kobo Plus een flop. Ik geef normaal gesproken geen 120 euro per jaar aan boeken uit, maar met een goede verzameling op Kobo Plus zou ik dat met liefde doen. Of ik nu abonnee blijf is maar zeer de vraag ….

Erwin Blom

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO