Overdenking op de dinsdagmorgen …

Mijn Engelse dj-vriend John Peel (helaas niet meer onder ons), zei ooit tegen me dat hij zo blij was met zijn leeftijd. Omdat hij de eerste decennia van de popmuziek van dichtbij had meegemaakt. Hij was er bij, bij het begin van de rock ‘n’ roll, de hippietijd, de punk, de hiphop, de house. Hij had de energie van die begintijden meegemaakt. Hij wist waar de genres vandaan kwamen. En kon die ervaringen dus meenemen en overbrengen op zijn jonge luisteraars die die perioden gemist hadden.

Hetzelfde heb ik met internet. Ik vind het mooi dat ik er bij was toen dat beschikbaar kwam voor het publiek. Toen we ratelende modems nodig hadden om een mail te versturen, toen de eerste mobiele internet opkwam etcetera. Met die ervaring kun je zaken in perspectief plaatsen.

Maar leeftijd kan ook een remmende factor zijn. Ervaring kan je ook in de weg zitten. Het kan een houding van ‘ik heb alles al gezien’ geven. En al is nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen en ontwikkelingen blijvend mijn drijfveer, ik heb daar ook last van. Gelukkig maar heel af en toe. Bijvoorbeeld heel soms thuis als het om muziek gaat. Als mijn kinderen met een nieuwe band aankomen waarvan ik denk: ik was erbij toen het origineel op het podium stond. Of ook met startups, dat ik denk: dat gaat niet werken, is al geprobeerd.

En dan moet ik uitkijken. Dan moet ik mijn woorden inslikken. Met zo’n houding naar de wereld kijken is slecht. Het slaat enthousiasme dood. Het lijdt nergens toe.Want iedere generatie heeft er recht op om het wiel op zijn eigen manier weer uit te vinden. Want misschien vinden ze wel net een ander en beter wiel uit. Of kan een oud probleem nu onbevangen wel opgelost worden.

De kracht van de jeugd is evident. Ze gaan verder waar de vorige generatie gebleven is. Ze kunnen met de middelen en kennis van nu snellere en grotere stappen maken. Ze hebben geen last van ballast uit het verleden. Ze hebben energie voor tien.

Maar is er ook een kracht aan ouderdom? Dat vraagt een ouder wordend mens zich natuurlijk weleens af. En ik ben nu eenmaal ouder dan de meesten van jullie ;-). Ik vertel tegen mezelf dat bijvoorbeeld ervaring, mensenkennis, een netwerk en zicht op een groter technologisch en maatschappelijk plaatje waardevolle dingen zijn die met de jaren komen.  Maar ja, misschien maak ik me dat ook maar wijs 😉

In ieder geval geeft de link die Amazon-CTO Werner Vogels op Facebook deelde me op zo’n moment hoop. Het artikel heet ‘How AWS Cloud is demolishing the cult of youth’. Zijn bijschrift: “There is no compression algorithm for experience…”

In het artikel is te lezen hoe Amazon niet alleen jonkies aanneemt, maar bewust ook 50-ers en 60-ers binnenhaalt. Om de kracht van jong talent en gerijpte ervaring te combineren.

Great engineering is not maths – it involves tradeoffs, wisdom and experience. Great engineers are generally great teachers. Fintan recently wrote about the reality of the distinguished engineer.
“A distinguished engineer not only leads; they also take responsibility. A distinguished engineer will not throw any of his or her team under the proverbial bus to protect themselves, nor will the make technical decisions that involve a massive pay back later (technical debt) without explaining why and getting buy in and understanding for the decision.”
Vrienden,
Een wijs en grijs man groet U!

Erwin Blom

________________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO