Kun je op andere manieren werken of beslissingen nemen dan we gewoon zijn, het is een onderwerp dat me al lang bezig houdt. Online tools maken het bijvoorbeeld mogelijk dat je niet meer op één en dezelfde plek hoeft te werken. Mij spreekt het zeer aan. Ik ben niet zo van een kantoor en een vaste werkplek, maar het is niet voor iedereen. En is het een goede en efficiente manier van werken, dat remote werken?

Pieter Omvlee van Sketch was onlangs te gast in Top Names. Bekijk die aflevering, het is een verademing om zoveel nuchterheid bij  een wereldsucces te zien. Maar remote working dus. Zijn bedrijf werkt met 22 mensen zonder kantoor. En eigenlijk niet eens bewust, het is zo gegroeid. Toen Pieter begon woonde hij in London en zijn collega in Portugal. Geen van beiden was van plan om te verhuizen en dus moesten ze wel online informatie uitwisselen en beslissingen nemen. En dus was het bij een volgend personeels lid niet gek om een Schot in dienst te nemen. En zo is het gebleven.

“We werken allemaal ongeveer in dezelfde tijdzone en zitten allemaal in Slack .Videoconferences doen we nooit. En permanente discussies gaan op onze issue tracker en die zit op Github. Dat zijn eigenlijk de twee kanalen. Iedereen zegt ‘s ochtend goeiemorgen wanneer hij online komt en iedereen weet wat ie moet doen. Elke twee weken hebben we een soort van vergadering en laten we weten wat er moet gebeuren. Het werkt eigenlijk prima. We trekken juist de mensen aan die de vrijheid heel fijn vinden.”

Er is een groeiend aantal bedrijven dat remote functioneert. Vaak software bedrijven die van meet af aan zo hebben geopereerd. Gitlab en Radically Open Security zijn andere voorbeelden van bedrijven van Top Names gasten die zonder kantoor functioneren. Natuurlijk zijn er ook veel voorbeelden van kruisbestuivingen, maar, dat ben ik met Omvlee eens, dat is een moeizame constructie. Eigenlijk is het alles of niets. Werk remote of ga met elkaar op een kantoor zitten. Want in het hybride geval voelt de remote werker zich snel buitengesloten. Omvlee heeft ook korte tijd samen met iemand op kantoor gezeten. “Toen merkte je al dat je dingen ging bespreken die de anderen niet meekregen. Maar als je je gesprek op een centrale plek houdt en neerzet, dan krijgt iedereen het mee. Het is wat mij betreft dus of volledig remote of een kantoor. Wij hebben gekozen voor compleet remote en dat werkt prima.“

Erwin Blom

PS alle voorbeelden van remote bedrijven die ik ken beleggen ook een of meerdere keren per jaar een aantal dagen met elkaar om wel in elkaars gezelschap te werken en drinken. Want als je elkaar ook offline kent, werkt online beter.

 

_____________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO