Jullie weten het, ik ben dol op de democratizering van alles. Dat de drempels enorm laag zijn geworden om bijna ieder idee dat je hebt te realiseren. En dat je dankzij de digitalisering je idee of product rechtstreeks aan de man kan brengen. Bijvoorbeeld …

  • Het is mooi dat je als artiest je eigen muziek goedkoop goed kunt opnemen en kunt distribueren via tal van kanalen.
  • Het is prachtig dat je als journalist eenvoudig je blog optuigt en aan een publiek kunt gaan werken.
  • Het is fijn dat je als online ondernemer dankzij Amazon met lage kosten kunt beginnen en op kunt schalen als je meer cloud power nodig hebt.

Maar … het verlagen van de drempel heeft ook grote gevolgen. Als iedereen kan produceren en distribueren gaat iedereen dat ook doen.

  • Het aantal artiesten dat muziek op de markt brengt is duizelingwekkend. Een enorme veelvoud van vroeger.
  • Het aantal eenmansblogs op de markt is enorm. Niche naast niche naast niche.
  • Het aantal apps en sites en tools dat dagelijks verschijnt, is enorm. Alleen bij Product Hunt komen er dagelijks al tientallen nieuwe apps langs.

Wat je ook doet, je moet je meer dan ooit onderscheiden temidden van de massa. Want de democratisering leidt tot versnippering. Bijvoorbeeld, als je als Engelse band vroeger in de NME kwam of op BBC radio dan had dat enorme impact. En als je daar geen plekkie kreeg, waren je kansen verkeken.

Nu zijn er veel meer platforms om op te verschijnen, de kansen zijn dus groter worden, maar ieder van hen hebben voor zich een veel geringere impact dan die grote namen van vroeger. Nu moet je veel meer splinters tegelijk zien te bereiken om daarna een elkaar versterkend effect te krijgen.

Het is makkelijker dan ooit om te publiceren en de waarde van je idee of product te laten zien, maar succesvol zijn zal altijd moeilijk blijven. De belangrijkste vraag die overblijft is hoe zorg je op een slimme manier dat mensen van je horen, dat ze je tool gaan gebruiken of site gaan lezen, dat ze elkaar op de hoogte brengen? Hoe zorg je dat je gehoord wordt? Is het uiteindelijk toch gewoon goede marketing (wat zeg ik nu?! 😉 ) wat een belangrijke onderscheidende kwaliteit is …

Erwin Blom

Hoe verging het Stek.io vorige week?

Met Stek.io (Open Source the Easy Way) moesten we vorige week zelf vechten om de aandacht bij de release. Dankzij de medewerking van invloedrijk ‘hunter’ Bram Kanstein (thanks mate!) eindigden we donderdag op de 4e plek van de nieuwe tools. En daardoor haalden we de populaire nieuwsbrief van Product Hunt en konden we op veel nieuwsgierige bezoekers rekenen. Dank ook voor jullie steun!
En doordat Product Hunt bedacht is om te sharen, haalden we veel Twitter mentions en heeft daarmee een grote groep nu voor het eerst van Stek.io gehoord.

Ook besteedden 5 sites aandacht aan de release. Mooi. En nu is het doorbouwen, want dit is slechts het begin. Nu is het zaak om met Stek.io cases op te bouwen, te laten zien hoe Ghost en Discourse en Hackpad succesvol toegepast worden. Want zien is geloven.

Daarnaast moeten we slimme publiciteitsmomenten zien te vinden en kiezen. En we zijn er met één bezig waarvan die zeker in de techwereld aandacht kan krijgen. Daarover binnenkort meer!

Kom je ook? We zouden het heel leuk en gezellig vinden! Mooie gasten, leuk publiek, lekkere drank!

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO