Zes jaar al weer interviewen Roeland Stekelenburg en ik in Top Names wekelijks twee gasten uit de digitale voorhoede van Nederland. Mensen die proberen, die onderzoeken, die doen. En we beperken ons bewust niet tot één sector. Want wij zijn er van overtuigd dat je meer kan leren van een wereld die niet dagelijks de jouwe is dan van je directe collega’s. Daarom kom je bij ons alles tegen. Van educatie tot gezondheidszorg, van e-commerce tot hrm, van media tot sport.

Ook na zes jaar is het voor ons nog een feestje. Want wat is er nu mooier dan de mensen te kunnen uitnodigen waar je nieuwsgierig naar bent? En dan gedurende een half uur de vragen te mogen stellen die je hebt? Weinig. We hebben lol met Top Names, we leren nieuwe mensen kennen en we steken enorm veel op van onze gasten. We weten dat dat voor ons publiek ook geldt. Natuurlijk, de ene week is de andere niet en het ene onderwerp zal meer dan het andere interesseren. Maar in die inmiddels 500 uitzendingen is voor iedereen veel moois te halen.

Natuurlijk doe ik heel veel mensen tekort door er een aantal uitzendingen uit te lichten. Ik wilde me tot 10 beperken. Dat lukte niet. Het werd een Top 40. En ik had er met gemak een Top 100 of Top 400 van kunnen maken! Want als ik één ding moet concluderen bij het terugkijken: het is een heel bijzonder stel mensen en dat is het!

Overigens, Roeland en ik zijn steeds in beeld, maar we doen Top Names natuurlijk niet alleen. Er is techniek, er moeten gasten geregeld, uitzendingen worden in artikelen uitgewerkt, de gasten worden op de foto vastgelegd, etcetera. Grote dank aan Johan Schaap, Leonieke Daalder, Martinus Meiborg, Guido van Nispen, Roderick van Nispen en Willem-Jan Draper voor hun bijdragen! Samen zijn we Top Names! En dank aan Esther Gons en Timan Rebel, we draaien nog altijd op de bodem die zij hebben gelegd. En ook mag my man Wessel de Valk niet ontbreken die ook verantwoordelijk voor de basis was. Of Peter Hazenberg, altijd bereid tot technische bijstand.

En natuurlijk Streamzilla, PQR, Bier&cO en Freedom Lab bedankt voor de sponsoring.

En dan nu over naar mijn lijst!

Vr Gr namens alle FMT-ers,

Erwin Blom

We zijn er zeer blij mee dat Werner Vogels, de CTO van Amazon, met regelmaat bij ons wil aanschuiven. Inspirerend, informerend, visionair. Ga op zoek naar alle uitzendingen met hem!

Een pracht verhaal hoe een internationaal succes zowel idealistisch (geef de beste software gratis aan de wereld) als zakelijk (ontzorg door bedrijven te laten betalen voor hosting) kan zijn. Slimme gast, mooi succes.

Met de Digitale Stad is ze is een van de grondleggers van het publiek internet in Nederland. En met haar De Waag pioniert ze nog altijd. En vecht ze voor een beter internet. Want wat haar betreft is daar veel mis mee.

Wat een eer om Wim de Bie in de studio te hebben. Een van de dingen die we met Top Names doen is internetgeschiedenis vastleggen. Daar mag het verhaal van De Bie niet in ontbreken. Met zijn Bieslog was hij een pionier.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de online wereld en de offline wereld steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid. Dat software ook een steeds grotere rol speelt bij (de productie van) hardware. VANMOOF en zijn fietsen is daar een mooi voorbeeld van. Hoe vernieuw je een oud product? Nou, zo dus.

Raimo van der Klein is een van de goede technologie visionairs die ons land rijk is. Met Layar zette hij en zijn collegae een mooie visie neer op Augmented Reality. Ze waren te vroeg. Nu kan wat zij toen wilden. Maar dat is achteraf praten. Een mooie eerlijke uitzending waarin hij vertelt dat hij het ook allemaal niet meer weet.

Nog zo’n voorbeeld van de combinatie van open source en een goed internationaal bedrijf opbouwen. Joost blijft bewust in de omgeving van Nijmegen opereren. Daar bouwt hij gestaag aan een alsmaar groeiend bedrijf. Zakelijk en sympathiek, dat is Joost.

Nog zo’n graag geziene gast aan de Top Names tafel. Yuri kijkt altijd drie stappen verder dan de rest, loopt altijd ver voor de troepen uit. En doet dat met kennis van zaken en niet te temmen energie. Een vriend!

Nuchterder dan Pieter Omvlee kun je nauwelijks zijn. Hoor hem praten over zijn wereldwijde succes alsof het ook allemaal maar toeval is geweest. Natuurlijk komt er geluk bij kijken, maar zonder de unieke kwaliteit van Sketch was dat niet mogelijk geweest.

Toen Anna Chojnacka aanchoof was ze ondernemer in de non-profitsector. Ze was betrokken bij WorkVoices, OneWorld en World Connector maar vooral actief met 1%CLUB, volgens de website ‘dé internationale marktplaats die slimme ontwikkelingsprojecten koppelt aan mensen, geld en kennis’. Daarna is ze ook boeken gaan schrijven. Bijzondere vrouw.

We maken vervolgverhalen bij Top Names. We volgen mensen in hun carrière. En dus waren we  er meer dan blij mee dat Nalden en Stefan Verkerk hun succesverhaal bij ons wilden vertellen. Een investering van 25 miljoen is niet niks …

Maar het is niet allemaal koek en ei in ondernemersland. Soms zit het mee en soms zit het tegen. We zijn er voor de pieken, maar willen ook graag dat mensen over de dalen komen vertellen. Want van mislukkingen kun je veel leren. Een mooi openhartig verhaal van Steven van Wel van Karma.

Bluetooth en wifi, het zijn maar twee van de voorbeelden van technieken die hun basis in Nederland hebben. En daar mogen we best wat trotser op zijn! Zoals op Cees Links, de man die aan de wieg van wifi stond.

Ik ben een groot fan van Gonny en Jean-Paul. Omdat zij voor mij staan waar internet voor mij over gaat: over niches bedienen. En daar succesvol mee zijn. Al tien jaar verdienen ze een mooie boterham met een site over een telefoon en alles wat er bij hoort. Natuurlijk, niet zomaar een telefoon, maar toch. Prachtig!

Nog zo’n mooi verhaal. In je eentje een blog over beauty schrijven, daar een groot publiek van meisjes mee bereiken en je boterham kunnen verdienen. Nu kan het.

We hebben veel slimme gasten gehad. En Ruben is er één van. Een man met een groot analytisch vermogen. En een ondernemer met een visie op nieuwe organisatievormen zoals het door hem geliefde Holacracy.

We zijn dol op Groningen bij Top Names. De speciale dag die we er verzorgden kwam mede tot stand dankzij Mark Vletter van Voys. Een pracht ondernemer die de wereld van de telecom wil verstoren. En die ook van baasjes af wil. Met zijn bedrijven doet ook hij dat volgens de Holycracy principes.

Ernst-Jan ken ik al uit de tijd dat hij een blog conferentie organiseerde en in zijn eentje The Next Web was. Inmiddels heeft hij De Correspondent mede groot gemaakt en vertrekt hij naar de Verenigde Staten. Altijd mooie visies en inzichten.

Veel initiatieven beginnen met een eigen frustratie. Zo ook WizeNoze. De zoekmachine voor kinderen is er gekomen omdat Diane Janknegt zelf moeder van drie kinderen is en dat probleem dagelijks tegenkwam. En dus is ze aan de slag gegaan. En met succes.

We volgen de heersende trends en ontwikkelingen bij Top Names. En dus hebben we het al weer een tijdje over Artificial Intelligence. Tijmen Blankevoort snapt als geen ander de details, maar kan ook heel goed aan de leek uitleggen wat AI is en kan. En hij zat ooit in het tv-programma de Beauty & de Nerd. Ook belangrijk.

Hij zette ooit Dichtbij op en onderzoekt nu als professor in Groningen de nieuwe mogelijkheden van de journalistiek. En bracht en passant via Fast Moving Targets het boek Na De Deadline uit. Mooie vent.

We ontvingen talloze startups, maar ook de investeerders die ze aan geld hielpen. Zoals Johan Mil, een mooie uitgesproken gast.

Zijn school maakte hij niet af, maar een opleiding heeft hij nooit gemist. Deniz is een echte ondernemer. Met succes werkt hij aan een videobedrijf dat inmiddels ook internationaal zeer actief is.

Ambities zijn goed, ambities zijn mooi. 100 miljoen klanten, het is nogal wat. Maar Arjen Noordbergen blikt of bloost niet bij het uitspreken van zijn ambities. Hij doet het zonder arrogantie, hij doet het doelbewust. Een graag geziene gast!

Genevieve Bell is een cultureel antropoloog in dienst bij een tech gigant. Omdat technologie impact op de mens heeft. En omdat de mens uiteindelijk bepaalt of ze techniek gaat gebruiken.

Daan Weddepohl is tech ondernemer en toneelspeler. Zo doet hij zijn presentaties als geen ander. Maar bovenal is hij doelgericht en inspirerend.

Ga er maar aan staan, de vernieuwing de stad in brengen. Ger Baron doet het vol overgave. Heeft een mening over veel. En weet nog meer.

Knap hoor, naast je oude bedrijf een nieuwe organisatie beginnen dat rekening houdt met nieuwe technieken en nieuwe organisatievormen. Ronald van den Hoff deed het. En timmert aan de weg met zijn toekomstvisie Society 3.0. Een bevlogen man!

Martijn Aslander doet niet voor hem onder. Beiden krijgen mensen op gang, zorgen voor beweging. Ze zijn heel anders, maar toch ook weer heel overeenkomend. Mooie wereldverbeteraars.

We houden van mensen met wie we het oneens kunnen zijn. Marianne Zwagerman is er zo-een. Niet dat we dat altijd zijn, integendeel. Maar soms is ze zo stellig in wat ze vindt, dat dwarskoppen als Blom & Stekel niet anders kunnen. Maar ze vindt alles over media en innovatie met kennis van zaken!

Maarten is een van onze vaste gasten. Hij weet alles van de gezondheidszorg en weet dus als geen ander hoe je in de branche moet innoveren. En hoe niet.

Hij was in China een van de drijvende krachten van de YouTube van dat land. Inmiddels is hij in Canada investeerder en focust hij zich op de blockchain. Fascinerende wereldburger.

Wat een bijter is die man! Omdat ie geen goede school voor zijn jonge dochter vond, begon ie er zelf een. Hij is omstreden, maar bij ons een graag geziene gast!

Wim de Bie was zonder twijfel onze oudste gast. En Midas Kwant de jongste. Toen hij 15 was kwam hij vertellen over zijn successen als app developer. Inmiddels zijn we al vijf jaar verder en studeert hij in de VS.

Wat een feest is het om naar de muzikale bevlogenheid van Kees de Koning te luisteren. TopNotch is een pracht succesverhaal.

Inmiddels is hij al jaren aan de weg aan het timmeren met Blendle, maar toen hij bij Top Names aanschoof was hij zoekende. Hij wist het even niet meer. Het is allemaal goedgekomen 😉

Toen Yme Bosma voor de tweede keer bij Top Names aanschoof, hadden we bedacht dat we misschien toch kortere interviews moesten gaan doen. Maar Yme Bosma vond dat helemaal niks. Hij vond het juist leuk dat een gast zijn verhaal kwijt kon. Hij overtuigde ons. We maken Top Names ook voor onze gasten!

We hebben mensen aan tafel gehad die werelvictorie nastreven. En dat is mooi. Maar we hebben ook veel met met principes aan tafel gehad. En dat is ook prachtig. Mensen met grote betrokkenheid bij internet.  Erik Huizer is er zo één. Diepe buiging!

Oh wat is het soms fijn om iemand in de studio te hebben die zegt waar het op staat. En die kritisch is op de wereld om hem heen. Maar niet om de kritiek, maar om dat hij echt om die wereld geeft. Bob is er zo één!

Veiligheid op internet is iets waar we als gewone gebruikers weinig van zien. Totdat we het slachtoffer zijn van digitale inbraak of identiteitsfraude. Maar gelukkig zijn er mensen als Melanie Rieback die hier hun specialisme van hebben gemaakt!

Dan nog twee dingen!

1: Top Names kan alleen met jouw steun!

Een studio met een technicus en apparatuur, het kost geld. We zijn de FMT Members dankbaar die ons steunen. Maar we hebben er nog meer nodig. Vind je media over innovatie belangrijk? Word ook FMT Member!

 

2: Vanavond feestelijke uitzending. Kom ook!

Traditiegetrouw besluiten we ons seizoen met publiek. Vanaf 20 uur ben je welkom in Freedom Lab in Amsterdam. Voor een drone demo, om jezelf op de foto te laten zetten door Guido en Roderick van Nispen en voor de 500e uitzending die om 21 uur begint. Met Jan Riemens (Zoomin.tv), Slaven Mandic (Wayne Parker Kent) en Ward Wijndelts (Vrij Nederland). Meld je bij onderstaande link aan!

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO