In Top Names volgen Roeland en ik (komende dinsdag is Top Names er weer om 21 uur!) de blockchain al jaren. We hebben al een groot aantal gasten aan tafel gehad om ons uit te leggen wat het is en waarom het waardevol is. Maar er blijven toch een aantal indrukken hangen:

  • Het uitleggen van de blockchain op een manier waar de niet ingewijde wat mee kan blijft lastig.
  • Voor veel van de voorbeelden die gegeven worden, is geen blockchain nodig.
  • De blockchain voelt daarmee nog veel te veel als een oplossing op zoek naar een probleem.

Maar omdat er zo’n groep fanatieke aanhangers van de blockchain is, blijven we de techniek en zijn toepassingen fanatiek volgen. Want natuurlijk snappen we ook dat het een interessante technologie is. En wel om twee redenen:* Een principiële: eerlijk. De blockchain heeft het in zich om voor een eerlijker en transparanter wereld te zorgen omdat in de blockchain veel vastgelegd kan worden, bijvoorbeeld wie welke rechten heeft als het om muziek gaat en wat onder welke voorwaarden wat met een compositie gedaan mag worden. De blockchain kan er voor zorgen dat een ieder in bijvoorbeeld de muziekketen ook echt krijgt waar hij recht op heeft.

* Een praktische: efficiënt. De blockchain kan voor meer efficiency en dus voor kostenbesparing zorgen. Op een soort van If This Then That achtige manier kunnen automatisch acties en handelingen ingezet worden. Weer een muziekvoorbeeld. Als een download verkocht wordt, kan de euro die daarmee gemoeid is automatisch verdeeld worden onder de partijen die daar recht op hebben. Dat kan veel sneller en doelmatiger dan we gewend zijn.

Die twee elementen zijn sterk. Maar omdat de technologie nog jong is, zijn de werkende praktijkvoorbeelden mondjesmaat te vinden. De blockchain is voorlopig nog voornamelijk een interessante belofte. Wel eentje om te volgen, zeker eentje om mee te experimenteren, maar ook in de genoemde muziekindustrie zijn er nog veel hobbels te nemen om de belofte waar te kunnen maken.

Voor Paradiso Labs, de open innovatie afdeling van Paradiso, schreef ik  een post over de potentie van de blockchain voor de muziekindustrie.

Leest!
Oh ja, en dit is wat FMT voor jou kan doen …
FMT maakt media over innovatie en helpt bedrijven en organisaties innoveren. Wat zijn de belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van media, communicatie en technologie en hoe kunnen bedrijven en organisaties daar op inspelen en van profiteren? Daarover maken we media, geven we presentaties, verzorgen we workshops en geven we advies. Wil je onze deskundigheid inzetten, mail ons op info@fastmovingtargets.nl!