Ik heb het er hier wel eens vaker over gehad. Maar ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken: wat gaan we toch slecht met onze digitale geschiedenis om.

Misschien wisten we dat midden jaren negentig nog niet zeker. Maar al heel lang weten we wel dat we met zijn allen een revolutionaire periode hebben meegemaakt en mede hebben vormgegeven. En we gaan heel slordig met die belangrijke geschiedenis om. Er is zoveel belangrijke inhoud niet meer. Weggegooid. Niet bewaard. Niet toegankelijk meer door verdwenen technieken. Ik vind dat erg. Bij Journalism Lab vinden ze dat ook. Daar zijn ze het Meldpunt Prullenbak gestart.

We gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet geplaatst wordt voor eeuwig te vinden is. Een automatisch archief. Maar soms verdwijnt content van het internet in een zwart gat. En dat komt nooit meer terug. Pas verdween dichtbij.nl van TMG. Maar ook multimedia storytelling-producties missen soms content.
Waar analoge kranten en tijdschriften, en televisie en radio standaard gearchiveerd worden, blijkt digitale archivering nog niet vanzelfsprekend te zijn. Zo is het mogelijk dat (historische) journalistieke content nooit meer te achterhalen is. Daarom starten wij het Meldpunt Prullenbak.

 Je kunt daar je verloren of bedreigde site melden. Op Facebook komen de verhalen los:

  • Arnout Jaspers: “Breek me de bek niet open. Van mij zijn een stuk of honderd Noorderlicht-artikelen in het zwarte gat verdwenen. Want er was een restyling nodig….”
  • Karin Wijkmans: “Geen restyling, nieuwe database. Door bezuiniging bij VPRO op wetenschap moesten we over naar alleen NTR. En daar is toen vanwege kosten en kennis die daar in huis was, besloten tot een ander cms met bijbehorende database structuur.”
  • Jacqueline Maris: “Het blog van Nienke Feis over het radio-archief is weg, sites voor bureau buitenland, studio Idzerda, Begin van het Kwaad (van fotograaf Daimon X en mijzelf over west Afrika): allemaal WEG. Materiaal schijnt nog ergens te zijn zegt de Vpro.”
  • Marnix Koolhaas: “Alles wat ooit op /Geschiedenis – later NPO(sic!)Geschiedenis stond is ook allemaal weg. Mocht niet meer van de NPO! Geschatte kapitaalvernietiging: 6 miljoen euri…. En binnenkort gaat anderetijden.nl ook weg – target niet gehaald…..”
  • Eef Grob: “Erwin / Leonieke kunnen jullie iets zeggen over het 3voor12-archief? Ik weet van de festivalverslaggeving en STDSKNL maar er is vast veel meer verloren gegaan wat ik niet kan benoemen.”
  • Erwin Blom: “Ja, heel veel. Bijvoorbeeld bijna hele dj archief en veel concertopnamen. En Plunder het museum en de dagboeken van bands en vast veel meer! :-(”
  • Leonieke Daalder: “Ik weet het niet goed. Volgens mij alles wat in Real Audio online stond is weg. Ik denk dus ook alle DubbelCheck, Naar Eer en Geweten, Ziel en Zaligheid.”

Dit zijn veel VPRO-gerelateerde voorbeelden, maar dat is nu eenmaal omdat daar mijn roots liggen. Bij andere omroepen en media zal het niet veel anders zijn.Het doet pijn …

Erwin Blom

Meldpunt Prullenbak - Journalismlab