Ik was goed in de beta vakken op school. Maar in die dagen ver voor internet was er niet echt iets wat me boeide wat ik daar mee kon gaan doen. Maar ik was tegelijk ook nieuwsgierig. Daarom ben ik journalist geworden. Nieuwe ontwikkelingen boeien me. Ik probeer ze op hoofdlijnen te begrijpen. Voor mij is dat voldoende.

Bijvoorbeeld. Toen ik hoofd van de afdeling Nieuwe Media van de VPRO was, was ik geen programmeur. Maar ik snapte de logica er achter wel. En dus wist ik voldoende om met programmeurs te kunnen praten. In mijn ogen is dat belangrijk. Als je in hoofdlijnen nieuwe trends en technieken begrijpt, kun je bedenken wat ze voor je kunnen betekenen en hoe je ze kunt inpassen. Dan heb je voldoende bagage om met de specialisten te praten en hen in te schakelen.

Zo is het recent ook met Artificial Intelligence gegaan. Doordat we in Top Names met enige regelmaat gasten over dit thema hebben gehad, snap ik in hoofdlijnen hoe je hedendaagse slimme computerkracht kunt inzetten. En kwamen we daardoor bij Paradiso Labs waar ik een handje aan mee help met het volgende idee: kunnen we op basis van bestaande data (sitebezoek, Spotify plays, Instagram likes e.d.) ticketsales voorspellen? Dat zou een waardevol instrument voor programmeurs zijn.

En doordat ik dit in hoofdlijnen snap en volg, weet ik ook waar ik moet aankloppen om dit te onderzoeken. Michiel Berger van AIgency heeft zich hier met een stagiair op gestort. Wordt vervolgd!

Moraal van het verhaal: je hoeft niet alles zelf te kunnen, maar zorg wel dat je de hoofdlijnen van belangrijke ontwikkelingen snapt.

Erwin Blom

PS hier een voorbeeld van een artikel dat mij helpt begrijpen!

Want to know how Deep Learning works? Here’s a quick guide for everyone.