Doe Het Zelf!?

Het zal niemand van jullie ontgaan zijn dat muziek een van de belangrijkste dingen in mijn leven is. Ik maak zelf al bijna veertig jaar muziek (oeps), mijn kinderen maken muziek (mooi), en er is weinig dat me meer raakt dan muziek.

Ik heb jullie ook al vaak verteld dat ik opgegroeid ben met Do It Yourself, wees onafhankelijk, hou de touwtjes zelf in handen. En dat dat dankzij internet beter dan ooit kan.

Maar ik ben ook dwars. Dus als ik een artikel als onderstaand lees, dan denk ik: ho is dat wel zo?

AWAL | Why Independent Artists Are Ruling the Music Industry

 

 

Laten we de stappen eens doornemen. Wat kun je zelf en wat niet? Ik hou het voorbeeld even dicht bij huis. Het verhaal van Pip Blom dus.  En van zoon Tender Blom die gitaar speelt. En Casper (bas) en Camiel (drums).

De opname

We beginnen bij de opnamen. Waar vroeger het opnemen van een plaat een kapitaal kostte, is de techniek daarvoor binnen handbereik gekomen. Het onderstaande nummer is hier boven in huis helemaal opgenomen door Pip. In haar eentje. En krijgt goede recensies. Niemand klaagt over de opname. Dus het kan, al is is in een mooie studio opnemen natuurlijk ook mooi. Maar ook duurder.

Pip Blom - School

De distributie

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om wereldwijd in de digitale winkels te komen. Er zijn tal van diensten die er tegen betaling voor zorgen dat je muziek bij Spotify, iTunes, Apple Music en andere diensten overal te horen kan zijn. Bovengenoemde AWAL is er één van. Daar heb je dus niet per sé een platenmaatschappij voor nodig. En als je dat zelf doet ontvang je ook zoveel mogelijk van het geld dat binnenkomt.

AWAL | Artists Without A Label

 

 

De promotie / social media

Maar in de winkel liggen is één ding, zorgen dat mensen dat ook weten is een ander ding. Niet iedere kunstenaar vindt het leuk om zijn eigen promotie te doen. Maar we leven wel in een tijd dat je niet meer alleen afhankelijk bent van tijdschriften, radio en media. Wie actief is op social media kan zelf aan zijn fanbase werken. Laat je zelf daar zien en horen, reageer op je fans en je aanhang zal groeien. Hier kun je en moet je zelf een belangrijke rol spelen.

De promotie / pers en media

Het is mijn stelling dat je heel veel zelf kunt, maar dat je voor promotie externe krachten moet inhuren. Althans in het buitenland. Nederland is beperkt van omvang, daar kun je zelf nog best een eind komen. Maar als je aandacht van de internationale media wilt, dan kun je dat echt niet zelf doen. Dat gaat ook over relaties, dat gaat ook over gunnen. Voor zo’n 500 euro per maand huur je bijvoorbeeld in Engeland een partij in voor online media. Voor  hetzelfde bedrag per maand huur je dan ook nog iemand in voor radio, televisie en print. Zijn geld dubbel en dwars waard.

En de rest?

Ik denk dat heel goed is om aan het begin zoveel mogelijk zelf te doen. Laat zien hoever je op eigen kracht kunt komen, dat maakt je sterker in de rest van je carriere. Dat geeft je onderhandelruimte als je externe mensen wilt betrekken bij het deel van het werk dat je niet zelf wilt doen of niet zelf kunt doen. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat. Hoe formeer je het beste team om je heen om de doelen te halen die je jezelf stelt? Wees sterk, hebt visie, maar aarzel niet mensen te betrekken die aanvullend zijn.

  • Ook al kun je veel zelf, een platenmaatschappij kan nog steeds van grote toegevoegde waarde zijn. Omdat daar deskundigheid in huis is die je niet hebt. Of omdat een cool label een kwaliteitsstempel is dat je verder helpt.
  • Je directe fancontact kun je heel goed zelf oppakken. Dat moet je juist doen, vind ik. Maar de promotie daaromheen kan een ander met nauwe banden met media – zeker internationaal – beter.
  • Ook al weet je veel zelf, een manager met de juiste connecties en veel ervaring kan goed verbinden en versnellen.
  • Je kunt zelf de telefoon pakken, maar een (internationaal) boekingskantoor is echt beter geoutilleerd om optredens en toertjes te organiseren.
  • Een goede publisher kan je helpen je muziek op andere manieren dan je releases te gelde te maken.
  • Een advocaat kan je bijstaan en voorkomen dat je een handtekening onder een verkeerd contract zet.

Het idee dat je alles zelf kunt is een idee waar ik ook van hou. Maar het is onzin. Samen met het juiste team kun je veel meer. De zoektocht naar dat juiste team is cruciaal. Maar doe dat vanuit kracht. Doe in het begin daarom wel bewust veel zelf.

En dat geldt natuurlijk niet alleen in de wereld van de muziek. Dat gaat bijna overal op.

Pip, Tender, Casper en Camiel lijken hier geluk bij te hebben gehad. Er is een mooi internationaal team rondom hen tot stand gekomen. Maar ook met die mensen zijn bewust nog geen lange termijn afspraken gemaakt. Ook daar zijn de touwtjes nog altijd in de juiste handen.

Want daar gaat het om. Hou controle, juist al doe je niet alles zelf.

Erwin Blom