Een hit over haatpropaganda

Ik zit in het bestuur van stichting De Volkskrant. En vanuit die functie ontving ik een mailtje. Over een zeer succesvolle video van de redactie. Een trots mailtje. En terecht. Want met een inhoudelijk sterke video hebben Maarten Keulemans en zijn team een publiek van meer dan een miljoen mensen weten te bereiken. Kijk er absoluut even naar. Over nepnieuws en hoaxen, een ware plaag van deze tijd.

  • Maar de video is om meer redenen interessant:
    Dat we nieuwe sterren hebben die op social media miljoenen leeftijdsgenoten bereiken, dat is fascinerend en tekenend voor deze tijd, maar dat weten we nu wel. Maar dat dankzij de sterke virale kracht van in dit geval Facebook ook reguliere media met van oudsher voor hen vreemde media zo’n groot bereik (meer dan een miljoen views) halen, is opmerkelijk. Maarten Keulemans werkte bij de VPRO toe ik daar ook werkte en ook voor de wetenschapsredactie van de VPRO was zo’n kijkcijfer destijds ongekend. Mooi dat dit nu kan.
  • Er is geen platform dat – met in dit geval – zo’n 15.000 shares zo sterk viraal kan werken. Maar kijk verder naar de cijfers en je ziet ook dat de afhankelijkheid van Facebook groot is. Want wat als de internet gigant inderdaad zijn indeling gaat aanpassen en de publicaties van bedrijven achter een ander tabblad gaat verstoppen? In de tests die met deze nieuwe indeling lopen, verliezen bedrijven 60% van de interactie. En als ik naar YouTube kijk, daar heeft deze video slechts ruim 3500 views. De afhankelijkheid van de grillen van de heersende platforms is en blijft een gevaar.
  • De vorm is anders. Journalisten zijn doorgaans niet heel erg goed in het delen van credits. Als krant X vandaag een primeur heeft, dan is het niet ongewoon dat krant Y zelf gaat nabellen en het bericht morgen als eigen nieuws brengt. Ik heb dat altijd een beetje kinderachtig gevonden. Maarten Keulemans doet dat gelukkig anders. Hij volgde Peter Burger op Twitter en zag hem stelselmatig aandacht voor nepnieuws vragen. En dacht: daar kunnen wij in video wat mee. Keulemans maakt mooie betogen zoals we die op tv zelden zien. En doet dat in dit geval ook met basismateriaal van Burger, maar met de bijbehorende credits. Zo hoort het.

Tot zover vrienden, kijk de video en ander mooi werk van Keulemans.

Erwin Blom

Helemaal klaar met haatpropaganda - de Volkskrant - YouTube
Helemaal klaar met haatpropaganda – de Volkskrant – YouTube