Onlangs verzuchtte ik hier dat het zo zonde is dat veel mensen (waaronder ikzelf) in nieuwsbrieven links delen, maar dat die nergens structureel worden opgeslagen zodat het vrijwel onmogelijk is om ze terug te vinden.

Gisteren stond ik in de cc van een mail van Oskar van Rijswijk aan Frank Meeuwsen.

Nu ben ik doende met een ‘grote schoonmaak’van mijn verzameling in Pinboard. De links staan nu nog op slot/privé, maar ik ga deze in combinatie met mijn nieuwe blog (deels) openbaar zetten.

… nu bedacht ik: de online dienst die Erwin graag zou zien is er al. Dat is Pinboard!

Pinboard is een tool die bedacht is om bookmarks op te slaan en te delen. Het is een betaalde dienst, maar voor kwaliteit moet je wat over hebben. Frank was het al met Oskar eens en gaat zijn bookmarks van onderstaande tag voorzien. Ik ga met terugwerkende kracht hetzelfde met Handpicked doen. Ik voeg daar dan ook de hashtag FMTHandpicked aan toe. Zo kun je ook altijd oude Handpickeds terugvinden. Heb nog even geduld voor ze er allemaal inzitten, maar dat komt goed!

Dit is het voorstel van Oskar: doe je mee?

Eenvoudig uit te voeren:

  • We zetten onder links naar leesmap, linkposts, kortom: links naar door ons ieder gecureerde juweeltjes in Pinboard een onderling afgesproken tag. Bijvoorbeeld: nlcc (afkorting van Nederlandse Curatoren Club, haha). Die tag is vrij uniek en bestaat nog niet op Pinboard. Dat moet natuurlijk zo zijn, om geen vervuiling te krijgen.
  • De liefhebber kan er nog een feed van in de feedreader zetten ook. Dan kan hij/zij de gecureerde links uitlezen in zelf gekozen software-interface.
  • Backup of link ‘doorzetten’ naar je eigen Pinboard-verzameling en die regelmatig backuppen, is vanuit Pinboard ook goed te doen.

Kost niks. Eenvoudig te maken. Gemakkelijk in gebruik.

Dank Oskar, join the club, mensen!

Erwin Blom