In iedere Top Names zitten wel lessen, daarom is het programma ook een feestje om te maken. We mogen mensen uitnodigen in wie we geinteresseerd zijn die vervolgens delen wat ze weten.

Dinsdag was weer zo’n leerzame avond. We hadden Steven Uitentuis van Swapfiets te gast. Eerst dacht ik: zeker, leuk, maar feitelijk gewoon de fietsvariant van de lease-auto, toch?

En dat is ook zo. Je betaalt een vast bedrag van 15 euro per maand. Daar krijg je een fiets voor. Swapfiets komt voorrijden bij technische problemen of lekke banden en verhelpt de problemen. Swapfiets ontzorgt.

Door de uitzending ben ik toch anders aan gaan kijken tegen de kwestie bezit versus gebruik. Omdat Swapfiets op een manier een bijdage aan de duurzaamheid levert die ik me nog niet gerealiseerd had. Zoals Steven vertelde: ‘wij hebben hetzelfde belang als onze klant, namelijk een degelijke fiets die zo lang mogelijk meegaat en zo goed mogelijk presteert’. En dus ontwikkelt Swapfiets samen met fietsenbouwer Union op basis van de ervaringen van 21.000 klanten door aan de best mogelijke fiets met lichten die lang meegaan, kettingen die niet slijten, banden met zo min mogelijk problemen. Etcetera.

En daar zit dus een groot verschil met de reguliere fietsenmaker of zelfs met sommige fietsfabrikanten: die verdienen geld aan reparaties en nieuwe fietsen. Onverwoestbare fietsen zijn dan niet het hoogste doel. Bij Swapfiets wel. Een zo duurzaam mogelijk product dus.

Mooi verhaal.

Weer wat geleerd.

Top Names.

Iedere dinsdagavond!

Erwin Blom