Het is helemaal niks digitaals. Maar het is wel mooi. Elpee in Groningen is zo’n platenzaak waar er steeds minder van zijn. Een heel specialistische winkel met twee eigenaren die overlopen van liefde voor en kennis over muziek. Ik loop er altijd even binnen als ik in Groningen ben. Een heerlijke winkel.

Maar die winkel heeft het natuurlijk niet makkelijk. We streamen met zijn allen steeds meer en kopen steeds minder fysiek product. De kracht van Elpee is zijn specialisme. Rauw en ongepolijst, dat is waar de twee Jannen van houden. En waar ze enorm veel van weten. Zij zijn de gids in die wereld. Helpen hun klanten nieuwe artiesten ontdekken of oude herontdekken.

Zij zijn daarmee dus belangrijk voor het ecosysteem van de muziek. Als zo’n winkel weg zou vallen, valt er een belangrijke schakel in het geheel weg. Dat signaleert ook het Roskilde Festival. Die nieuwe artiesten die we ook in zalen en festivals nodig hebben moeten ergens beginnen. En dat doen ze bijvoorbeeld in Elpee.

Roskilde steunt jaarlijks tal van goede doelen. Dit jaar is Elpee een van de gelukkigen. Het bedrijf krijgt 10.000 euro van het Deense festival. “Ze krijgen het bedrag vanwege hun jarenlange inspirerende bijdrage aan een gezonde muzikale undergroundscene in Groningen”, valt in het Dagblad van het Noorden te lezen.

Een hele mooie actie. En eentje die je doet nadenken. Over ecosystemen. En over de steun die nodig is. Bijvoorbeeld voor winkels die het verschil maken. Support your locals!

Oh ja, en heel typerend, de Jannen zetten het geld niet opzij als buffer, ze investeren het in platen om een nog betere collectie te hebben!
Erwin Blom

Elpee krijgt steun van van het Deense popfestival Roskilde