Hebben jullie dat ook weleens? Dat je eigenlijk gewoon tegen jezelf zit te praten en het dan heel erg met jezelf eens bent? Ik wel in ieder geval 😉 Maar ja, iemand moet toch voor eigen parochie preken! Ik heb het met name als ik om me heen kijk en bedrijven nog zoveel kansen zie laten liggen. Waar ik weet dat nieuwe technieken en nieuwe (samenwerkings)vormen ze zouden kunnen helpen. En dan hoor ik mezelf het volgende verhaal vertellen. Waar ik het dus heel erg mee eens ben 😉 Stokpaardjes zijn er niet voor niks!

 
  • Ieder bedrijf moet tijd en geld in innovatie stoppen. Als je als bedrijf de ontwikkelingen op het gebied van technologie volgt, kun je onderzoeken of nieuwe mogelijkheden je bedrijfsprocessen kunnen verbeteren of je producten kunnen vernieuwen. Dat maakt je toekomstbestendig.
  • Dat doe je het best open. Vertel erover, deel ervaringen en resultaten. Dan gaan anderen op hun beurt daar weer inzichten en praktijken aan toevoegen. Daarnaast positioneert het je als innovatieve organisatie. Dat geeft je een goed uitgangspunt bij de werving van nieuw personeel.
  • Dat doe je het best samen. Samen weten we meer, samen kunnen we weer. Gebruik de input van je publiek, gebruik de ideeen van je klanten, werk samen met technologische partijen.
  • Dat kan klein en dat kan groot. Je kunt er een afdeling voor optuigen, maar als je kleiner bent kun je om te beginnen ook met regelmaat externe kennis en inspiratie binnenhalen. Het hoeft geen kapitalen te kosten. Beginnen kan nu!  Vier mooie voorbeelden uit de praktijk. We beginnen bij groot en gaan langzaam kleiner.
    • De BBC heeft een grote R&D afdeling. In het jaarverslagdaarvan valt te lezen dat iedere pond die daar in gaat zitten minimaal het vijfvoudige oplevert.
    • FC Barcelona heeft een zogenoemd Innovation Hub. Daar wordt kennis opgedaan en gedeeld en worden nieuwe producten ontwikkeld. “We aim to generate new knowledge and create new products and services that will be of benefit to our own athletes, members and fans, and society in general.”
    • Paradiso Labs is de noemer waaronder Paradiso nieuwe technieken en mogelijkheden onderzoekt en uitprobeert. En met de wereld kennis en kunde deelt. Disclaimer: daar helpt Fast Moving Targets een handje mee.
    • Greetzz (binnenkort in Top Names) faciliteert ballonvaarten en heeft alle processen geoptimaliseerd door waar mogelijk te digitaliseren en automatiseren. Dat zorgt voor efficiente bedrijfsvoering en dus beter bedrijfsresultaat.

Met name die laatste voorbeelden vind ik mooi. Want dat je met een groot budget stappen kunt zetten, dat is niet zo gek. Maar dat je als kleiner bedrijf of organisatie ook voorop kunt lopen door aandacht voor innovatie te hebben, dat is mooi.

Ik weet dat ik jullie niet hoefde te overtuigen, maar ik moest het even tegen mezelf zeggen. Gebruiken jullie dan de voorbeelden weer om anderen te overtuigen. Want er zijn nog zoveel mogelijkheden waar zo weinig gebruik van wordt gemaakt. Er liggen nog zoveel kansen!

Zo, goed verhaal 😉

Erwin Blom

A review into BBC R&D activity

BARÇA INNOVATION HUB

Paradiso Labs