Het is zondagmorgen, Ed, Zweden. We kijken uit over een bevroren meer met wisselend ijs. Maar hoe zou het een paar kilometer verderop zijn? Heeft het zin om door de slechte omstandigheden heen te ploegen, wordt het ijs verderop beter? We hebben dit jaar hulp van twee (!) drones. Dus we kunnen even gaan kijken 😉 En dat doen we dus ook …  Maar helaas, verderop ligt het water open. Afzien heeft geen zin. We kunnen beter op ons ‘eigen’ meer blijven.

Negen jaar geleden zette Lex Runderkamp dit bericht op Facebook: “Bekijkt ruw materiaal eerste Beagle-draaidag in Engeland. Tegenwoordig kan dat thuis aan de keukentafel op een laptop!”

Dat was toen heel bijzonder, dat is nu heel gewoon. “Bekijkt hoe het ijs is 3 kilometer verderop. Met een drone vanaf de keukentafel.” Dat was gisteren het verhaal. Nu keken we een paar dagen gefascineerd en verwonderd naar wat we met een drone kunnen. Dat is straks weer heel gewoon.

Waarom maakte de drone het filmen de afgelopen dagen bijzonder:

  • Omdat je uniek posities kunt toevoegen: shots uit de ruimte die je niet op een andere manier dan met een helikopter kunt maken.
  • Omdat je beweging kunt toevoegen: de drone vliegt stabiel mee met schaatsers, dat geeft een compleet andere beleving mee.
  • Omdat drones betaalbaar aan het worden zijn. Met een drone van 500 euro kun je HD materiaal schieten, dat goed genoeg is voor professioneel gebruik.

Wij waren zwaar onder de indruk. Maar … het is ook nog vroeg in de tijd. Om echt ‘drones for dummies’ te hebben moeten er nog wel stappen gezet worden. Want we zijn ook veel tijd kwijt geweest aan techniek.

  • Batterijen zijn ook hier een zwak punt. Ze lopen snel leeg, zeker in de vrieskou.
  • Alles wordt software. Ook de batterijen bleken upgrades nodig te hebben die moeizaam tot stand kwamen.
  • Ze doen het soms niet. Roeland Stekelenburg was zijn drone bijna kwijt. Op een gegeven moment has hij met ‘lost connection’ te maken en crashte ook de app. Dat was even zweten. Maar gelukkig wist de drone zelf nog waar hij was opgestegen.

Bekijk de filmpjes en zeker deze laatste waar de drone ook actief een rol in speelt. Tot voor kort onbereikbare techniek wordt voor iedereen bereikbaar. Iedereen kan nu ook met drones verhalen vertellen. Maar onthou bij het kijken van de beelden ook dat de een kan dat beter kan dan de ander 😉 . Wat Lex (die alle films op zijn iPhone monteerde) en Roeland met drones doen zou ik absoluut niet kunnen.

Enjoy!

Erwin Blom