Articial Intelligence duikt ook in design op. Een veelgehoorde uitspraak is dat AI ontwerpers overbodig gaat maken om- dat slimme computers mooie ontwerpen voor ons gaan maken. Daar is vanzelfsprekend niet iedereen het mee eens. Yann Caloghiris, creative director van Imagination, deed met zijn team een aantal experimenten. Ze onderzochten hoe AI in het ontwerpproces gebruikt kan worden. Een conclusie was dat AI nuttig is omdat het heel snel hypotheses kan testen en enorme hoeveelheden data kan verwerken. Maar ook moest zijn team concluderen dat er nogal een verschil is waarmee systemen op de proppen komen. Ze voeden verschillen- de systemen met dezelfde parameters waarop een slee ontworpen moest worden. De uitkomst van beiden was onvergelijkbaar. Misschien heeft AI toch persoonlijkheid 😉

In een andere SXSW-sessie kwamen panelleden tot een soortgelijke conclusie. Het verschil tussen mens en AI-systeem is volgens hen dat een mens onvoorspelbaar is door allerlei externe factoren (ziek, kater, liefdesverdriet) wat leidt tot spannender producten. Al systemen zijn beperkt door grenzen aan de input (foutieve datasets), processor (rekenkracht) en de developer van de software (menselijke bevooroordeeldheid).
Al waren er vraagtekens, ook zagen de sprekers positieve kanten. Omdat je met AI het ‘zware’ werk, zoals het uitzoeken of analyseren van data, kan uitbesteden aan Al blijft er tijd en ruimte over voor de creativiteit die van echte mensen blijft komen.

Jos Kok (HvA CMD Amsterdam)