In ieder geval één zetel. Daar rekent Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Nederlandse Piratenpartij, op. Maar meer zou mooi zijn. En ook noodzakelijk wanneer je wilt dat digitale burgerrechten, in de brede zin, serieus genomen gaan worden door de politiek. “Internet en de mogelijkheden daarvan worden door veel politici bekeken als een economische kwestie. Dat is belangrijk en goed, maar het besef dat de digitalisering ingrijpende gevolgen kan hebben op de basisprincipes van een vrije samenleving lijkt te ontbreken.”

Van de Leest doelt onder andere op het opslaan van data. “Op het moment dat jij iets online doet, dan wordt dat 9 van de  10 keer opgeslagen, geïndexeerd en geprofileerd. Dat gaat vervolgens naar grote bedrijven toe, maar ook veel overheden maken daar graag gebruik van. Niet alleen onze eigen overheid, maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse en de Chinese. En niet alleen die van vandaag, maar ook die in de verre toekomst, terwijl we nu nog niet weten wie er dan aan de macht is. Dan heb je het dus over het basis grondrecht van privacy en het besef dat dat een burgerrecht is. Dat bestaat niet voor niks, maar dat lijken we met z’n allen een beetje kwijt te zijn. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”

“Onze basisprincipes zijn humanisme, diversiteit en een decentralisatie van macht”

De piratenpartij bestaat inmiddels 10 jaar en is ooit ontstaan naar aanleiding van de rechtszaak die in 2006 tegen de Pirate Bay werd gevoerd. “Inmiddels zitten we in meer dan 40 landen en dat is een basis die ik heel sterk vind. Het internet is wereldwijd, er zitten niet echt grenzen aan, en dat is met onze partij ook zo. Onze basisprincipes staan in elk land stevig.”  De gedeelde basisprincipes worden in een aantal standpunten vervat: privacy van burgers waarborgen,  vertrouwelijke gegevens veiliger opslaan, burgerrechten verdedigen in een informatiesamenleving, de overheid open en inzichtelijk maken, delen van cultuur en informatie bevorderen, auteursrecht hervormen.

Belangrijke punten, maar in de peilingen lijkt de Piratenpartij tot nu toe te ontbreken. “We worden vaak niet meegenomen, maar geschaard onder ‘andere partijen’. Dat is een rare manier van meten. We zien tot onze grote verbazing ook dat we in veel stemwijzers niet worden meegenomen.  En ook in berichtgeving door de pers komen we niet vaak voor. Dat is heel erg apart. Ik ga er niet over speculeren hoe dat komt.” Van de Leest haast zich om te benadrukken dat de Piratenpartij ook voor meer staat dan alleen internetvrijheid. “Onze basisprincipes: humanisme, diversiteit en decentralisatie van macht gaan verder dan digitalisering en het internet. Internet is een mooie tool voor decentralisatie van macht, maar je kunt het ook toepassen op de analoge wereld.”

“We zien onszelf zeker als een sterke oppositie partij”

Van de Leest vergelijkt de Piratenpartij graag met de Partij voor de Dieren. “We zien onszelf als een sterke oppositiepartij, net als de Partij voor de Dieren. Die zijn ook met een gekke naam heel klein begonnen, maar hebben toch die zetels gescoord. Zo  hebben ze het onderwerp op de kaart kunnen zetten, op een manier dat andere partijen er niet meer omheen konden. Over dierenrechten werd een beetje lacherig gedaan en nu zie je dat elk politiek programma wel iets over dieren heeft opgenomen. Dat is 10 jaar keihard bikkelen in de Tweede Kamer, maar het is wel gebeurd. En dat zie ik ook wel gebeuren met de Piratenpartij, waarbij wij een issue op de politieke agenda kunnen zetten, de juiste vragen kunnen stellen op een manier dat andere Tweede Kamerleden daar niet omheen kunnen.”

Vooralsnog blijft het spannend tot de verkiezingen op 15 maart. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in Amsterdam werd net geen zetel gehaald. Maar er is inmiddels veel veranderd, aldus Van de Leest. “Kijk alleen al naar de incidenten die hebben plaatsgevonden. Bij bijvoorbeeld de de Amerikaanse verkiezingen zijn data gelekt. En onlangs nog Patricia Paay en kinderspeelgoed wat gesprekken blijkt op te nemen wat ook weer te hacken viel. Dus er is een hoop om te doen geweest het afgelopen jaar. Het boek van de Correspondent ‘Je hebt wel iets te verbergen’  was een gigantische bestseller. Wat dat betreft ben ik het niet eens dat het besef niet leeft. We zien een heleboel leden en interesse.”

Het volledige programma van de Piratenpartij vind je hier

 (Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.