Daan Weddepohl is co-founder van Peerby, een platform waarop je spullen van mensen in je buurt kunt lenen en huren. In deze aflevering van Top Names gaat Weddepohl in gesprek met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg over Engelse bulldogs, psychologisch pionieren en Peerby’s wereldwijde ambitie.

“Peerby vraagt actief voor je rond in je buurt”


Hoe Peerby werkt? Het start met een zoekvraag. Stel: je zoekt een boormachine. Als gebruiker vul je dit in op de website waarop Peerby via e-mail eerst bij tien directe buren en daarna bij gebruikers binnen je wijk rondvraagt of zij een boormachine voor je te leen hebben. Is er een match, dan leg je contact met je wijkgenoot en geeft hij/zij je een boormachine te leen. Met het actief rondvragen onderscheidt Peerby zich van andere online peer-to-peerservices, die vaak op marktplaats-niveau blijven steken.

Via advertenties in huis-aan-huisbladen heeft Peerby nu een paar duizend gebruikers, die elkaar door het uitwisselen van gereedschap, discobollen en soms zelfs huisdieren leren kennen. Wat er na het uitwisselen van spullen gebeurt? Op het moment nog niets, vertelt Weddepohl: “Het faciliteren van contact rondom het uitlenen van spullen blijkt al genoeg om een gevoel van veiligheid en verbondenheid in een wijk te creëeren.”

In de huidige groeifase blijft Peerby haar service voorlopig gratis aanbieden. Dat is mogelijk vanwege de innovatiesubsidie die Peerby ontving van de overheid, de subsidie van Stichting Doen wegens Peerby’s ontmoetingscomponent en een geldprijs van Postcode Lottery Green Challenge voor Peerby’s duurzame component.

“In Amerika is er meer geld, wordt er minder van je verwacht en zijn risico’s niet eng”


Met dat geld gaan Weddepohl en z’n vier teamgenoten hun wereldwijde ambitie waarmaken; kijken of ze in België, Duitsland, Frankrijk en Amerika hetzelfde kunnen doen. Vooral Amerika trekt: “De bedragen aan financiering zijn er hoger, investeerders willen er minder voor terug en zijn bereid meer risico te nemen. In 2013 willen we een kantoor in the Valley openen.”

(Een verslag van Anke Hans)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.