Wat de Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven onderscheidt van de duizenden andere bootcamps wereldwijd is de achtergrond van de bedrijven waarmee gewerkt wordt. Zijn dat over het algemeen web of app bedrijven, in Eindhoven draait het om wetenschap en hardware.Wij vinden engineering, tastbare complexe dingen, erg leuk en spannend.  Vorig jaar vierde Philips 100 jaar innovatie, dat is waar we goed in zijn in deze regio. En dus zijn we een programma gestart om met name startende bedrijven in dat segment te gaan helpen. Want die hebben fundamenteel andere problemen dan de web en app startups”, aldus directeur Guus Frericks.

Zo zijn de trajecten die moeten worden doorlopen bij high tech bedrijven vaak veel langer. Bij web en app bedrijven kun je een eerste versie bij wijze van spreken in een paar maanden in een garagebox in elkaar knutselen. “De doorbraak technologieën waar wij naar op zoek zijn, komen meestal uit een research omgeving. Dat betekent dat er al meerdere jaren ontwikkeld is om tot een proof of principle, prototype of demonstrate te komen. Dus het zijn lange aanlooptrajecten.” Daar komt bij dat de mensen die gegrepen zijn door doorbraaktechnologie, “enorm geniale Willie Wortels”, ook de neiging hebben te lang in een lab te blijven zitten. Pas wanneer de technologie helemaal perfect is, gaan ze eens kijken hoe hun idee landt in de markt. “Wat wij hier doen is ze in een vroegtijdig stadium oppakken en ze zo snel mogelijk naar de markt brengen. Waarbij de vraag niet is: kan dit product technisch gebouwd worden, maar moet dit product gebouwd worden omdat er vraag is vanuit de markt.”

“Er is niks leukers dan te werken met gepassioneerde mensen”

“En een ander belangrijk verschil is natuurlijk de funding. Met een paar honderdduizend euro kun je als web of app startup al snel weer zes tot acht  kwartalen vooruit, van een alpha naar een beta versie.” De hightech startups hebben een veelvoud nodig van dat bedrag. “Dan heb je het al snel over miljoenen wat er in moet om van een prototype naar een kleine serie producten te kunnen komen.” Kortom, het moge duidelijk zijn dat de Startupbootcamp HighTechXL een belangrijke functie vervult. Om tot een goede selectie te komen, wordt keer op keer veel werk verzet. “We hebben wereldwijd 10.000 bedrijven gescreend, met 1500 bedrijven gesproken en uiteindelijk  225 inschrijvingen gehad uit 35 landen.” Begin oktober dit jaar zijn de 20 meest veelbelovende inschrijvingen naar Eindhoven gehaald voor een kennismaking. Dankzij de hulp van honderdzestig  industrie-experts en investeerders is dat aantal teruggebracht tot 11, die nu allemaal op de campus meedraaien. Waaronder Star Engines, een Nederlands bedrijf dat een range extender voor elektrische auto’s heeft ontwikkeld, meer dan de helft lichter dan de extenders die nu al op de markt zijn en met meer vermogen. Ook de cyber handschoen van Manus Machinae maakt deel uit van het bootcamp programma.

De Startupbootcamp opereert vanuit de filosofie van open innovatie. “Dit programma lukt alleen maar als je de sterke jongens uit de regio aan dit programma weet te verbinden. En dat gebeurt ook echt.” Zo is Philips een partner, maar ook bedrijven als NXP software en Holst Imec zijn van de partij.  “En dat is eigenlijk het geheim van deze formule: we hebben een community ontwikkeld die samen dit soort technologie beetpakt. Dat zijn niet alleen bedrijven die het supporten met hun faciliteiten, maar ook mentoren. We hebben inmiddels zo’n 200 industrie experts die allemaal meehelpen om die startups verder te brengen. En dat zijn allemaal mensen die hier bij de grotere of kleinere bedrijven zitten en daar tijd voor krijgen of zelf vrijmaken. Ook zeer succesvolle ondernemers zelf hebben het hele traject doorlopen. Van idee tot wereldwijde business. Als je die mensen vraagt: waarom doe je hier aan mee? Dan zeggen ze: er is niks leukers dan te werken met gepassioneerde mensen die ook zoiets trachten te doen. En als ik een klein beetje kan delen van wat mijn ervaringen zijn geweest en dan met name over de dingen die je niet moet doen, dan is het vooral super leuk.”

[Fast Moving Targets was een dag in Eindhoven op de High Tech Campus om ondernemers te interviewen. Bekijk hier de 9 gesprekken]

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.