Mijnlevenalsverhaal.nl biedt een compleet doe het-zelf-pakket voor mensen die hun eigen levensverhaal willen schrijven. Initatiefneemster Irit Rosen, ooit werkzaam voor De Volkskrant, kwam op het idee nadat de vader van een vriendin na zijn pensioen aan zijn biografie begon. De aanvankelijke scepsis sloeg al snel om in groot enthousiasme. “Mijn vriendin was blij verrast veel te lezen over wat zij helemaal niet wist. We denken wel dat we alles weten over de dierbaren om ons heen, maar dat klopt helemaal niet.”

Voor de vader van haar vriendin was het schrijven van zijn biografie nog best een lastig proces: hij liet het verhaal optekenen door een ingehuurde redacteur. Ook voor de vormgeving huurde hij iemand in. En toen het boek klaar was, moest het worden gedrukt, in een oplage die groter was dan zijn familie. Allemaal te doen, maar duur. Naar aanleiding van die ervaring bedacht Rosen Mijnlevenalsverhaal. Een website waar je het voor 67,50 het hele pakket krijgt: een handleiding om je geheugen te stimuleren en richting te vinden voor je verhaal, vormgeving en één boek. Meer boeken kunnen worden geleverd volgens het printing on demand principe. Daarmee is Mijnlevenalsverhaal een initatief dat tien jaar terug nog niet mogelijk was geweest. “Het is heel erg van nu”, aldus Rosen

“Privacy is heel belangrijk”

Om van het initatief te kunnen leven, zijn wel veel schrijvers nodig. “Ik hoop over een jaar op 500 te zitten.” De meeste mensen die nu al gebruik maken van de site zijn ouder. Volgens de initiatiefneemster geen toeval: “Het is een bekend fenomeen: wanneer je verleden groter is dan de toekomst, ontstaat bij mensen de behoefte om terug te kijken. Ouderen hebben vaak ook meer tijd en willen iets achterlaten.” Naar verwachting zal het aantal schrijvers met het toenemen van de vergrijzing dan ook stijgen. Ook heeft Rosen plannen om de site in het buitenland uit te rollen. Plannen om bijvoorbeeld foto’s van Facebook te importeren zijn er niet. “Dat soort initiatieven zijn er al.” Een klein marktonderzoek onder 150 ouderen heeft uitgewezen dat die een sterke voorkeur hebben voor een privé-variant van de boeken. Ze schrijven de verhalen niet voor een groot publiek. Dat is ergens jammer: veel mensen die hun eigen persoonlijke geschiedenis vastleggen, vertellen samen misschien wel een mooi intiem verhaal over een tijdperk. “Misschien komt er ooit nog de mogelijkheid dat mensen ervoor kunnen kiezen hun verhaal openbaar te maken, nadat een boek af is. Maar ze moeten zich eerst volkomen veilig voelen om een verhaal te schrijven.”

“Ik wil het kwijt”

Blijft staan dat schrijven niet voor iedereen even makkelijk is. “Dat doet iedereen op z’n eigen manier.” Je moet er ook niet aan beginnen wanneer je niet zeker weet: ik wil het kwijt. Om daar achter te komen, kun je eerst gratis een begin maken in Mijnlevenalsverhaal. De site biedt verder thema’s en vragen om je verder te helpen. En ondertussen kun je voortdurend zien hoe het boek eruit zal komen te zien. Kortom: een mooie, eenvoudige, pasklare oplossing voor de amateur biograaf. Die in de toekomst nog mooier kan worden wanneer er ook audio of video toegevoegd zou kunnen worden. “Dat zou zeker prachtig zijn: er nog een cdrom aan koppelen of iets online. Dat is zeker iets om te onthouden. Dit heeft enorm veel potentie.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.

Bekijk boven de samenvatting van Thierry van Remortel en onder de complete aflevering.