De eerste twee dagen van december is het Volkshotel in Amsterdam het toneel voor ThingsCon: een conferentie over het Internet of Things. Overgewaaid uit Berlijn zal de conferentie voor de derde maal in Amsterdam plaatsvinden. “Het gaat over het Internet of Things, maar we kijken wel vooral naar de dingen die interessant zijn, die echt wat toevoegen aan je leven. Dus design en internet of things, dat is de essentie”, aldus organisator Iskander Smit.

Internet of Things lijkt eindelijk uit de hype fase te komen. Twee jaar geleden stonden de leuke, maar onpraktische toepassingen centraal. Vorige jaar viel de trend samen te vatten met ‘we plakken er een app op.’ “En nu zie je dat het sluipenderwijs gaat doorbreken. Het is minder een los ding, maar overal aanwezig. Alles wat je nieuw koopt in je huis: elke wasmachine en ander apparaat is verbonden met internet. Er ontstaan allemaal nieuwe mogelijkheden waar we goed naar moeten kijken. Je ziet inderdaad dat het onderdeel wordt van alles. Wat betekent voor ons? En, dat is ook een belangrijk thema, hoe komt de mens weer centraal te staan? Zowel qua toepassingen als qua verantwoordelijkheid. Dat is een beetje het thema, de missie van ThingsCon.”

“Producten die door of tijdens het gebruik veranderen”

Het grote probleem waar het Internet of Things de laatste jaren mee worstelde, was het gebrek aan echt goede, praktische toepassingen. Daar lijkt nu voorzichtig verandering in te komen, meent Smit. “We hebben wel een aantal sessies over tools die je voor designers kunt inzetten, maar het begint pas. Dat zie je bij onszelf. Bij het full service internetbureau info.nl waar ik werk zijn we er al best wel lang mee bezig en nu beginnen we pas met een Internet of Things team en met echte klanten. We hebben een sensor voor in de tuinbouw, die dingen kan uitmeten en veel goedkoper is dan al bestaande producten. Die kun je dus op heel veel plekken makkelijk aansluiten. Zeker voor tuinbouw, maar ook voor consultants die kassen in het buitenland neerzetten, wat veel gebeurt door Nederlanders, is dat heel handig. Dat is een product dat al in een vergevorderd stadium is. En we zijn bezig met een meetproduct voor vroeggeboren babies die je dan anders kunt uitlezen. Die ‘hang’ je aan een monitor en dan kunnen ze eerder naar huis toe.”

Nieuwe techniek daagt ontwerpers uit. “Er ontstaan producten die door of tijdens het gebruik veranderen, andere rollen aan kunnen nemen. Ik heb zelf in het lab een afstudeerder die gaat een connected bbq maken. Dat klinkt misschien niet zo heel interessant, maar die bbq gaat straks op verschillende manieren met gebruikers om. Als je echt een prof bent, dan is het je slaafje om dingen uit te voeren en als je wat minder vaak bbq-t dan gaat hij je helemaal aan de hand nemen. Op die manier kun je nadenken over hoe producten een andere rol aannemen ten opzichte van mensen.” Ontwerpers moeten dus goed nadenken over hoe ze producten benaderen en ontwerpen.

“We hebben behoefte aan goede cases ”

Waar ook goed over moet worden nagedacht is privacy. “Ik denk dat er nog wel een gevaar ligt en dat veel mensen dat niet weten. Juist met al die nieuwe dingen kunnen nog meer data weglekken waar bedrijven misbruik van kunnen maken. Je hebt heel veel Internet of Things conferenties die puur gaan over de vraag wat voor datamodellen en wat voor businessmodellen je met die data kunt maken. Dat is nog steeds een drijvende kracht voor veel bedrijven.  Ik denk dat mensen daar veel bewuster van moeten worden. (…) Het is echt een belangrijk thema vind ik. Hoe ga je dat in de producten meenemen, in je ontwerp, hoe ga je mensen daar bewuster van maken? Je kunt er natuurlijk heel veel aan doen als je dat vanuit het begin van de productontwikkeling meeneemt. Dus dat is zeker een belangrijk thema.”

Een veel belovende ontwikkeling in de kinderschoenen. Dat beschrijft in het kort de stand van zaken. Om echt door te dringen zijn er nog de nodige zaken die moeten worden opgelost: de platformen waaraan de verschillende apparaten gehangen kunnen worden, databescherming en privacy, maar bovenal goede, spekende voorbeelden. “We hebben behoefte aan goede cases. Het moet wel nog allemaal gebeuren.”  Een beetje doorfilosoferen levert al het nodige op. “Je hebt van die mooie filmpjes die ik ook wel vaak gebruik  waarbij alles zelf rijdt en door elkaar gaat, zodat je eigenlijk helemaal geen verkeerslichten meer nodig hebt. Dan kun je alles weghalen in een straat, omdat alles op elkaar reageert. Daarvoor komen nog tussenfases, zoals fietsen die verkeerslichten kunnen regelen. Als je dat op die manier kunt stimuleren: als je de fiets neemt dan gaat je licht op groen…dat soort mogelijkheden zouden ze natuurlijk veel meer mee moeten doen.”

ThingsCon vindt plaats op 1 en 2 december in het Volkshotel in Amsterdam. Kaarten koop je hier

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.