De scootmobiel is niet hip. Sterker nog: mensen die noodgedwongen van een scootmobiel gebruik moeten maken hebben vaak het gevoel als zielig en minderwaardig te worden gezien. Daar moet verandering in komen, meent Job van de Kieft. Hij bedacht de Scoozy: een elektrisch wagentje dat alle vooroordelen ten aanzien van de scootmobiel moet doen vergeten. Een paar van de pluspunten: de Scoozy heeft vier onafhankelijk verende wielen, maar toch een kleine draaicirkel. Er zit een boardcomputer in en  je kunt exact zien hoeveel kilometer je nog kunt rijden.

De ontwikkeling van de scootmobiel staat al 40 jaar vrijwel stil. “Ik ben erin gedoken en ben met allerlei partijen gaan praten en daar kwamen er twee belangrijke uitdagingen naar voren: het stigma dat mensen ervaren  als ze eenmaal aan een scootmobiel moeten. Het is een invalidewagen. Je stelt het toch zo lang mogelijk uit. En het tweede is dat er heel veel ongelukken mee gebeuren. Ze zijn instabiel en vallen makkelijk om. Vooral  de driewielers die populair zijn vanwege de korte draaicirkel. En wat ik ook dat knijpen niet remmen is, zoals op een fiets, maar wanneer je knijpt geef je gas. En wat doe je als je op straat iets tegenkomt en je schrikt? Je knijpt en weg ben je.  Met al die input ben ik aan de slag gegaan.” Het resultaat: een wagentje dat veel meer toepassingen kent dan het oplossen van een mobiliteitsprobleem van mensen die slecht ter been zijn. Zo kun je met de Scoozy het bos in of gebruiken op de golfbaan.

“Belangrijk om snel van de computer naar de praktijk te gaan”

Scoozy is begonnen met het maken van een prototype. Daarmee kon de eerste serie van 20 exemplaren worden voorverkocht. “Mensen hebben 1000 euro aanbetaald om er één te hebben en daarmee hebben we vervolgfinanciering opgehaald. Dit jaar, als het goed is eind september, leveren we die eerste serie van 20 stuks uit. We krijgen nu al de eerste pre-orders binnen voor de tweede serie in 2019. De launch edition is standaard uitgerust met vierwielaandrijving. Daar betaal je 10.500 duizend euro voor. We verkopen hem daarna vanaf 8500, dan heb je tweewielaandrijving met 40 kilometer actieradius, maar dat kun je uitbreiden naar 120 kilometer. Je kan er ook vierwielaandrijving van maken. Je kunt allerlei dingen customizen. En we zijn bezig met een leasemodel: voor 200 euro per maand. Daarmee ontzorgen we mensen.” Niet goedkoop, maar Van de Kieft denkt dat er een markt voor is. “60% van onze huidige klanten rijden een duurder type scootmobiel van meer dan 10.000 euro, maar 40% van onze huidige klanten zijn mensen die nooit eerder een scootmobiel hebben willen rijden en dit wél gaaf vinden. En daarmee laat je dus zien dat er richting de bovenkant van de markt nog veel meer ruimte zit.”

De Scoozy gaat gebouwd worden in Emmen. Bij de productie is heel bewust gekozen voor samenwerking met andere partijen. “Het kernteam dat moet gewoon top zijn. Dat bestaat nu uit zes mensen en daarin zijn alle disciplines aanwezig. Wij moeten snappen wat er moet gebeuren en daar zoeken we dan de juiste partners bij  die ons meehelpen het verder uit te werken. Voor de elektronica en de motoren werken we heel intensief samen met een ander bedrijf. Wat voor ons heel belangrijk is is  is om snel van de computer naar de praktijk te gaan. Dus niet eerst alles bedenken en dan pas op de wegop te gaan om er dan achter komen  dat dingen niet kloppen. We werken met heel veel tussentijdse prototypes, veel testen net als bij Ikea, snel dingen bestellen zodat je dingen in je handen kunt houden en voelen dat het werkt. We hebben nu net de design freeze gehad. We zijn nu aan het testen of het klopt dat wat we bedacht hebben.”

“ Scoozy is een vervoermiddel geen hulpmiddel”

De eerste doelgroep voor de Scoozy zijn minder validen, maar Van de Kieft kijkt verder. “We positioneren Scoozy als een vervoermiddel, niet als een hulpmiddel. Dat is niet alleen voor de branding belangrijk, maar ook voor de business. Meer toepassingen betekent een grotere schaal. Dan moet je wel voorbereid zijn op de toepassingen die er gaan komen. Bijvoorbeeld vloot management wanneer je de Scoozy zou willen wegzetten in een pretpark of een bungalowpark. Daar is de boardcomputer al op voorbereid. Er zit een basiscomputer in maar die kunnen we uitbreiden, meer rekencapaciteit aan toevoegen. Hij is ook al voorbereid op autonoom rijden. We kunnen er steeds meer sensoren bijzetten. Daarmee wordt hij ook uitleesbaar voor een logistiek software platform, waarmee je hem dan weer op die manier kunt inzetten. Qua hardware kun je je voorstellen dat wanneer je de bovenkant eraf haalt en wat verbouwt, je straks misschien wel een autonoom bezorgingsvoertuig hebt. Dat is lange termijn, maar dat zit er allemaal nu al in.”

De makers van Scoozy hebben op een deel van het ontwerp patent aangevraagd. Dat heeft te maken met het ontbreken van een stuurkolom, het verplaatsen van een steunpunt in combinatie met grote wielen. “De kracht van dit patent is dat het zichtbaar is: iedereen kan zien dat is een Scoozy. Daarom hebben we ervoor gekozen om die wel te beschermen.” Van de Kieft ziet de scootmobielmarkt echt als een uitdaging.”Je pakt een markt zoals die van de e-bike 10 jaar geleden: totaal stoffig. Daar hebben ze nu iets sexies van gemaakt en iedereen wil hem hebben. Dat is voor mij de uitdaging. Dat je dit product pakt dat totaal niet sexy is  en waar mensen echt weerzin tegen kunnen hebben, dat we daar zoiets gaafs van kunnen maken. Dat we daar straks niet alleen mensen die minder valide zijn mee helpen, maar daar zelfs een car sharing concept van kunnen maken voor binnensteden die autovrij zijn. Dat dit het alternatief voor de auto wordt in binnensteden. Mijn ambitie is om er binnen nu en 5 jaar er 10.000 op de weg te hebben.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.