De belangrijkste reden om in een bedrijf te investeren? Over die vraag hoeft Johan van Mil niet lang na te denken: het team. Daar draait het om. Zoals in het geval van de succesvolle Nederlandse veilingsite Catawiki. “We stapten er in omdat er een aantal oprichters achter zaten die enerzijds technisch, maar ook commercieel en qua product de goeie visie hadden. En dat was de reden waarom wij dachten: in deze mensen willen we investeren.”

Peak Capital stapte in Catawiki met een minderheidsbelang.  Maar de site was op dat moment nog niet wat het nu is. “We hebben het businessmodel een aantal keren aangepast. Uiteindelijk is het op veilingen terecht gekomen en dat blijkt erg succesvol te zijn.” Een voorbeeld dat tekenend is voor de aanpak van Peak Capital. Het bedrijf kiest ervoor om heel nauw bij hun investeringen betrokken te zijn. “Je hebt natuurlijk investeerders die alleen maar geld investeren en zeggen: hier heb je het geld en doe daarmee wat jij denkt dat goed is. Maar wat wij als investeerder zeggen is: als je geld goed besteedr dan kan die 3 of 5 ton ineens een waarde hebben van 3 of 5 miljoen euro. Wij als investeerder zijn dan ook heel nauw betrokken bij dit soort pivots of zoektochten. ”

“Het gaat met name over de mensen die achter het bedrijf zitten”

Peak Capital krijgt zo’n 50 tot 60 investeringsaanvragen per maand binnen. Een groot deel daarvan valt direct af. Een andere groep wordt gecheckt: wat heeft iemand gedaan? Is hij/zij betrouwbaar? De volgende stap is een gesprek met een aantal ondernemers. “Dan praten we over wat hen drijft, waar ze vandaan komen, wie ze zijn, hoe ze samenwerken. Dat gaat helemaal niet zozeer over hun business. Het gaat wel over de markt, dat is wel belangrijk: zit je in een markt die voldoende groot is, die voldoende potentieel heeft. Maar het gaat met name over de mensen die achter het bedrijf zitten en hoe zij tegen ondernemerschap aankijken.” Uiteindelijk is een beoordeling een kwestie van gevoel. Is iemand uit het juiste hout gesneden? “Ondernemerschap, dat weten we allemaal, is niet iets van 9 tot 5. Dat trekt een behoorlijk spoor op je. Het is echt wel topsport, dus dat wil zeggen dat je echt wel uit een bepaald hout gesneden moet zijn. En dat blijkt wel uit dit soort gesprekken.”

Sommige partijen vallen direct af. Wanneer iemand er meerdere bedrijven tegelijkertijd op na houdt bijvoorbeeld. Een echtpaar is reden om extra waakzaam te zijn. “Immers, als die relatie verkeerd gaat is de kans heel groot dat het bedrijf daarin meegaat, maar het is niet direct een nee.” Idealiter omvat het team drie skills: de hacker, de hustler en de hipster. “Die hacker is echt de techneut. De hustler is de commerciële man, de man die de deals maakt. De hipster kijkt heel erg vanuit product, kijkt heel erg vanuit de user interface naar de gebruiker. Die drie skills hoeven niet in 3 personen te zitten, maar het komt zelden voor dat het in 1 persoon zit. Wij geloven ook niet echt in single founded teams, dat is bij ons ook een red flag.”

“Hoe volwassener je wordt, hoe later je investeert”

Wanneer het zo duidelijk is waar je naar op zoek bent, zou je ook de rollen kunnen omdraaien: eerst het perfecte team formeren en dan pas een bedrijf starten. Peak Capital kiest niet voor die aanpak, vooral omdat ze met hun huidige fonds, Peak Capital 3, pas investeren wanneer een bedrijf al verder op gang is. “Met Peak Capital 3 schuiven we al iets meer op: we willen dat de product market fit al echt gevonden is en het geld met name wordt aangewend om te groeien. Dus dan zit je echt al een stap verder. En dat zie je wel met meer investeringsfondsen: hoe volwassener je wordt, hoe later je investeert, want hoe zekerder het eigenlijk is en hoe meer kans  op rendement dat geeft. ” Peak Capital 3 is het derde fonds van Peak Capital. De overheid stopte er in het kader van de RVO regeling 6 miljoen euro in,  de andere 6 miljoen werd in tweeënhalve week opgehaald uit de markt. De looptijd van het fonds is 10 jaar, het beoogde rendement 20% per jaar. “Maar we geven geen garanties.”

De praktijk is hard. De vuistregel luidt dat gemiddeld 1 op de 10 bedrijven tot een succes leidt. “Dus moet eigenlijk ieder bedrijf waarin wij investeren tien keer z’n inleg terug krijgen, want je weet aan het begin van de rit niet welke gaat slagen. Soms lukt dat en soms ook niet.” Peak Capital heeft een duidelijke voorkeur voor platformen, software, bedrijven die actief zijn op het gebied van data, hr, educatie en fintech. “Dat zijn sectoren waar wij met bovengemiddelde interesse naar kijken, maar er zijn ook anderen waar we naar kijken.” Peak Capital kan inmiddels twee geslaagde exits op haar naam schrijven: Iens en Radionomy. En ook Catawiki lijkt op een succes af te stevenen. Een boven gemiddeld succes, wat niet vanzelf is komen aanwaaien. “Je wilt dat mensen tot je komen via je website, maar wij zijn zelf ook heel actief bedrijven aan het bellen en benaderen. Want de markt wordt ook steeds ingewikkelder en concurrerender. Er is heel veel kapitaal in de markt, dus je zal je wat dat betreft ook als investeerder moeten onderscheiden.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.