Wonen op 30 vierkante meter. Met z’n tweeën.  Het kan, wanneer je die ruimte voorziet van allerlei slimme en ruimtebesparende features. Dat is wat Kaj Beetstra deed. “Ik had een bed wat je kon wegklappen. Een wasmand die aan het plafond hing, maar als er meer dan 5 kilo in zat dan zakte die naar beneden en dan was het tijd voor de was. Ik had een speciale schuifdeur gebouwd die minder ruimte innam.  Ik had zoveel en toen dacht ik: ik moet hier iets mee.” Dat iets werd Slide: het eerste product van Innovation in Motion waarmee je eenvoudig bestaande gordijnen kunt automatiseren.

Door een paar onderdelen op je rails of roede vast te klikken kun je je gordijnen vervolgens bedienen via je telefoon. Leuk, maar waarom zou je het willen? ” Door het te automatiseren kun je heel veel functionaliteit toevoegen. Wanneer je bijvoorbeeld niet wakker wilt worden met je wekker, maar met zonlicht, laat je je gordijnen om 7 uur open gaan en word je wakker van de zon op je gezicht. Of als je wilt besparen op energie, dan laat je je gordijnen dichtgaan wanneer je van huis weggaat. Of als je op vakantie gaat, laat je ze open en dichtgaan om inbrekers om de tuin te leiden. Dus zo voeg je functionaliteit toe die de gordijnen daarvoor niet hadden.”

“De bestaande functionaliteit van gordijnen bewaren”

Het idee was snel geboren, maar de uitwerking tot een eerste prototype kostte zeker twee jaar pielen. “Ik wilde ook dat de bestaande functionaliteit van gordijnen bewaard bleef. Dus dat je niet persé je telefoon moet zoeken om de gordijnen open te doen. De uitdaging was dat het moest werken bij elke lengte gordijnen en je de gordijnen kon blijven bedienen met de hand. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘open loop’. Dat bestond nog niet.” Begin dit jaar werd via Kickstarter meer dan 200.000 euro opgehaald en werden er al 5000 exemplaren verkocht. Op dit moment loopt er een campagne op Indiegogo. “Zonder reclame blijft het lopen.”

De grote uitdaging van zogenaamde home domotica of een smart huis is de manier waarop de bediening werkt. Mensen willen niet voor iedere toepassing een eigen nieuwe app downloaden. Beetstra bevestigt dit: “Ik was toevallig van de week op de Smart Home Summit in London en daar beschreven ze ook: dit is het grootste pijnpunt van het smarthome voordat het mainstream kan worden. Wij hebben 2 visies daarop: allereerst willen we een apparaat hebben dat stand alone werkt. Het communiceert via wifi en iedereen heeft wifi. En we hebben een open api wat inhoudt dat alle commando’s om het te bedienen te vinden zijn  en dat is in ieder systeem te integreren.” De community van Slide bouwt hard aan de diverse integraties.

“Product voor de alleenstaande man die dol is op gadgets?”

Het is mooi om te zien hoe een idee vandaag de dag in relatief weinig tijd kan uitgroeien tot een echt product. “Ik heb een 3d printer gekocht en ben gaan prototypen. Ik dacht binnen drie maanden klaar te zijn, maar het heeft wel anderhalf jaar gekost. Toen heb ik mijn compagnon gevonden. Die zei direct: wat moet je ermee? En hoe gaan we dit in de markt zetten? Is het een product voor de alleenstaande man die dol is op gadgets of is het meer dan dat? Wat voor functionaliteiten heeft het als je het automatiseert? Na vele brainstormen hebben we een jaar geleden ons bedrijf opgezet.” De Kickstarter campagne zorgde voor bevestiging dat Innovation in Motion op de goede weg was. “Onze grootste reden voor crowdfunding was, naast het geld, de validatie van het product. Je zit zo erg in je eigen wereld en toen we live gingen was ik weer een klein jongetje dat voor zijn examen zat te bibberen.”

Het uiteindelijke product is door een mechanical engineer en een industrieel ontwerper goed uitgewerkt. “Om het goed produceerbaar, makkelijk accembleerbaar en betrouwbaar te maken. Dat is niet mijn achtergrond.” Het product is af, maar nog niet breed verkrijgbaar. “We verwachten eind oktober de productie te starten, maar half oktober komt er een  eerste batch van 50 stuks om feedback te verzamelen.” De Slide moet eind dit jaar of begin 2018 in de winkels liggen. Ondertussen heeft Beetstra ideeën voor een nieuw product. “Ik vind het leuk om dit hele proces te leren kennen en productie op te starten, maar het kriebelt wel om iets nieuws te doen. Ik zeg nog niet wat, maar ik hou van dingen die een bestaande situatie gebruiken of iets hergebruiken. Smarthome is daarvoor een logische instap. Ik denk ook dat smarthome veel kan betekenen voor de ouderenzorg. Mensen leven steeds langer en met goede automatiseringstoepassingen kun je je leven in huis vergemakkelijken.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.