‘Eat well, travel often’ is het devies van rondreizend gastvrijheidsdier Kim van Velzen. In deze aflevering van Top Names On Stage vertelt hij over de gevolgen van de digitalisering voor de food- en hospitalitysector, en brengt hij Erwin Blom en Roeland Stekelenburg op de hoogte van de foodtrends ‘urban farming’ en ‘crowdfeeding’.

“Hotels moeten online reviews gebruiken om hun service te verbeteren”

Wie boekt er nog een hotel zonder eerst de rating en reviews te bekijken? Door websites als Tripadvisor en Booking.com maken we betere keuzes. De hospitalitysector was aanvankelijk minder blij met deze nieuwe spelers in hun veld, weet Van Velzen: “Dat klanten buiten hun verblijf om online anoniem feedback konden geven op hun verblijf zagen ze als een aanval.”

Nu gaat dat beter, en zien ze ratings en reviews als aanleidingen om hun service te verbeteren. Ook sociale media bieden hen kansen. Want daar kun je uitzoeken in welke kringen je publiek zich begeeft, wat ze graag eten, en voor welke trends zij gevoelig zijn. Dat is waardevolle informatie waar je op in moet spelen, aldus Van Velzen.

“Door zelf voedsel te verbouwen snijden we de veiling en supermarkt eruit”


Welke trends Van Velzen momenteel ziet in de food- en hospitalitysector? Op één staat ‘urban farming’: “We gaan collectief zelf verbouwen. Van op ons balkonnetje thuis tot aan moestuinen in de wijk en boerderijen in de stad.”

‘Crowdfeeding’ gaat een stapje verder. Het beste voorbeeld is het Tilburgse burgerinitiatief Goei Eete: 200 burgers kopen samen, als stichting, vers voedsel in bij boeren in de regio. Via hun website door een ieder te bestellen en af te halen bij één van hun vijf distributiepunten. Zo geven ze hun lokale boeren een gezicht en snijden ze de veilingen en de supermarkten eruit.

Hoe de food- en hospitalitysector van deze trends kan profiteren? Van Velzen adviseert bedrijven om met deze nieuwe initiatieven samen te werken: “Zo kun je je merk namelijk een lokale signatuur meegeven, en dat versterkt je imago.”

(Een verslag van @ankehans)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.