Ideeën bedenker, spreker en schrijver, zo omschrijft Martijn Aslander zichzelf.  “En dan houden ze meestal wel op met zeuren. Als ik eerlijk antwoord geef dan zeg ik: ik ben een prutser en een klojo. Ik ben de netwerk- en informatiesamenleving aan het verkennen.” De huidige samenleving beweegt zich steeds vaker richting netwerken. Bovendien is meer informatie beschikbaar dan ooit tevoren. “En als je die twee bij elkaar pakt, dan heb je een interessante dynamiek.” 

Concreet betekent het dat Aslander veel leest, mensen ontmoet, zijn ervaringen en gedachten opschrijft of er publiekelijk over praat. “Ik ben altijd met heel veel dingen tegelijkertijd bezig.” Daarbij laat hij zich niet in een keurslijf dwingen. Zo leeft hij van waardebepaling achteraf. Iedereen die hem vraagt iets te doen, mag achteraf zelf bepalen wat dat waard was. “Dat doet ik al 12 jaar zo. Consequent. Ik ben niet te huur. Ik hoef niet naar netwerkborrels, geen sales te doen.” En dat bevalt hem prima. Al geeft hij toe dat het wel tijd kost voordat mensen je op waarde weten te schatten. “Wanneer ik op een congres een lezing geef en ik eindig in de evaluatie bij de betere sprekers, en dat gebeurt wel, dan is het raar als ik dan het minste betaald krijg. Als dat dan toch zo is,  dan is het heel vreemd wanneer je de volgende week weer belt. Dan zeg ik:  je vond het toch niks waard. Die logica snappen de meeste mensen en die paar die het niet snappen, dat vind ik niet erg, dan heb ik weer een leuk verhaal.”

Volgens Aslander heef hij ook meer lol wanneer hij vooraf niet weet wat hij verdient. Het houdt hem scherp. “Ik ken sprekers die zeggen: voor minder dan 1500 euro kom ik niet. Dus die lui geven misschien 30 keer per jaar een lezing. Ik doe er 120 tot 150, misschien nog wel meer. Dus ik loop uit qua ervaring, reputatie, zichtbaarheid. Ik leer veel meer,  bouw aan mijn netwerk, kom andere gave sprekers tegen die van nut zijn bij andere werkzaamheden die ik doe. Dus het ecosysteem waarin ik opereer is een ander dan van de meeste sprekers”, aldus “funtrepeneur” Aslander. “Ik ben niet bezig met geld. Dus bijna al het geld dat bij mij binnenkomt, investeer ik weer in dingen waarvan ik denk: dit is ook belangrijk, dit is ook gaaf. Heel onhandig, maar ik krijg wel van alles voor elkaar.”

“Een beetje geeken, een beetje nerden, een beetje kutten en klooien en uitproberen ”

Zo is Aslander één van de drijvende krachten achter het initiatief Permanent Beta. Begonnen in Amersfoort, maar inmiddels ook in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De naam die verwijst naar zijn held Da Vinci, iemand die veel zaken onafgemaakt liet, maar wel heel ver kwam. Voor bezoekers gratis bijeenkomsten over thema’s als Evernote of Singularity. Of, zoals Aslander het zelf omschrijft: “Een beetje geeken, een beetje nerden, een beetje kutten en klooien en uitproberen  en dat weer filmen en weer delen op het web.” Onderwerpen op het snijvlak van technologie, wetenschap, samenleving, cultuur. Voorbereid door een goed content team met mensen als Yuri van Geest, Maarten den Braber en Joost Platel. Voortdurend op zoek naar pre-trending topics. “We vinden het leuk om over gadgets, slimme oplossingen, live hacks te praten en dat te delen. We zijn op zoek naar onderwerpen voordat ze trending worden.”

Daarbij speelt technologie een cruciale rol. Krachtige technologie die steeds goedkoper wordt en hierdoor in handen komt van steeds meer mensen. Mensen die dingen uitproberen, zoeken naar oplossingen en dat weer delen op het web. “Mijn voorspelling: binnen nu en 5 jaar hebben we 10.000 keer meer informatie over het menselijk lijf en omgevingsfactoren dan ooit tevoren.” Met dank aan amateurs. Mensen die thuis dingen meten en bedenken en zo de wetenschap in hoog tempo verder op weg helpen. “Ik vind dat het belang van klooien wordt onderschat en dat al die wetenschappers zichzelf te serieus nemen.(…) De greep van de industrie op wetenschap, met name in een domein als de farmacie, dat gaat einde oefening zijn .”

“Economie is verouderde wetenschap”

Net zoals Aslander ook het einde voorspelt van banken en grote verzekeringsmaatschappijen. Een stelling die volgens hem steeds meer vorm krijgt wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar het onlangs aangekondigde massaontslag bij verzekeraar Achmea. En dat hebben grote bedrijven aan zichzelf te danken. “Er zou een logisch verband moeten bestaan tussen organisaties en organiseren, terwijl het in toenemende mate buiten organisaties leuker, fijner, sneller, makkelijker en goedkoper is iets gedaan te krijgen.” Economie is volgens Aslander ook een verouderde wetenschap. Door de digitalisering van de samenleving is het inmiddels mogelijk om zaken als muziek of boeken en meer oneindig te dupliceren zonder meerkosten. Daarmee komt er een einde aan schaarste. “Economen hebben geen antwoord op dit soort mechanismen.”

Zijn visie op de netwerk- en informatie samenleving legde Aslander met hulp van schrijver Erwin Witteveen vast in het boek Easycratie. Het boek is te koop, maar ook gratis te downloaden.  Wat weer past bij de visie van Aslander dat gratis delen veel oplevert. “Ik denk in een keten: trust, reputaties, relaties. Lange termijn denken.(…) Wil je heel snel heel veel leren en kijk je verder dan transacties, dan is dit het beste dat ik iedereen kan aanraden.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.