Het idee komt uit Amerika, waar al een platform bestond voor het delen van kleren. Dure galajurken om precies te zijn. Een enorme hit onder studenten. En de aanleiding om ook in Nederland een platform te creëren waarop je online kleding met anderen kunt delen. “Wat we zagen: veel vrouwen hebben veel mooie kleren, maar dragen lang niet alles even vaak. Bij rondvraag bleek dat veel van hen best wel open stonden voor delen”, aldus Martine Ridder, één van de mensen achter Rewear. Op dit moment in beta met meer dan 100 vrouwen die meedraaien in verschillende testgroepen.

Rewear werkt simpel. De vrouwen die meedoen maken foto’s van kleding die ze willen delen. Op dit moment wordt nog onderzocht op welk platform dat het beste gedeeld kan worden. En of je alleen een foto van de kleiding moet tonen of een plaatje met de vrouw in de kleding. Lenen kan in principe gratis. Maar er is ook een variant waar je een vast bedrag per maand betaald. “Daar zit een verzekering in voor de kledingstukken. Dat is voor sommige mensen heel belangrijk als ze toch wat duurdere spullen opsturen.”  Iedereen die wil lenen moet ook eigen kleding inbrengen. De vrouw die leent is verantwoordelijk voor de verzendkosten en reiniging achteraf. Inmiddels zijn er al een paar 100 kledingstukken uitgeleend.

“Op een hele andere manier je promotie doen ”

Rewear werkt ook samen met designers. “Designers die duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel hebben staan, die echt met mooie producten werken. Die hebben allemaal gezegd we vinden dit een mooi initiatief we werken graag mee.” Voor de ontwerpers een mooie manier om hun kleren bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Studenten en mensen met minder inkomen kunnen zich over het algemeen geen echte designer kleding permitteren. Maar door er op deze manier kennis mee te maken bestaat de kans dat ze later eerder wel dit soort producten gaan kopen. “Het is op een hele andere manier je promotie doen.”

De designerkleding is in eerste instantie voorbehouden aan de mensen met een betaald account, maar er zijn ook ontwerpers die expliciet zeggen dat een deel van de kleding ook ter beschikking moet komen van de vrouwen die gratis lenen. Op dit moment wordt er ook gepraat met BN-ers. “Uiteindelijk is het onze droom om een hele mooie jurk van onze koningin terug te zien op onze website. Ze draagt de meest fantastische items en allemaal maar één  keer en wat gebeurt er daarna mee?” Blijft de vraag: wat gebeurt er bij schade of vlekken. Daar kun je je dus tegen verzekeren. En er wordt gewerkt met een ‘three strikes out’ systeem. “Dan doe je niet meer mee en wordt je echt verbannen. Maar dat is nog niet gebeurt.”

“Geld verdienen voorlopig niet aan de orde ”

De initiatiefnemers van Rewear hebben  allemaal ook een andere baan. De start is gefinancierd met eigen geld. De vier vrouwen vormen samen een BV en verdelen de aandelen naar gelang er tijd of geld in is gestoken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde Slicing Pie Grunt Fund systeem. Maar geld verdienen lijkt voorlopig naar niet aan de orde. Daarvoor moet het concept eerst breder uitgezet gaan worden. En dat klinkt makkelijker dan het is, want er gaat nog best wat tijd in zitten

“Het ultieme doel? Dat is eigenlijk ervoor te zorgen dat je kledingkast eindeloos wordt. Dus dat betekent dat je in andermans kast kan gaan shoppen en dat je een jurkje uit Milaan kan laten overvliegen voor een mooi event zonder dat het je klauwen met geld kost.” Tot het zover is stroomt het team over van enthousiasme en ideeën. Zo is ook een fysieke locatie, “een popup flagship store”, niet op voorhand uitgesloten. “En we zijn bezig met een evenement voor testers, zodat wij feedback kunnen verzamelen en de groep kunnen bedanken.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.