Ritzo ten Cate omschrijft zichzelf op LinkedIn als ‘serial kickstarter, consultant, public speaker en Opperhoofd Vuur van Groningen’. Vanuit die laatste functie initieerde hij afgelopen augustus op de zolder van de Groningse Machinefabriek een gecrowdsourcde zoektocht naar de creatiefste en meest gedreven breinen van het Noorden. Waarom? Om te laten zien dat het er in Nederland ondanks schijnbaar gedoofde vechtlust en verloren idealen nog wel degelijk vurig aan toe kan gaan. Hoe dat ging en wat eruit voortgekomen is vertelt Ten Cate in Top Names, met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg.

De zoektocht
Op de zolder van de Machinefabriek bracht Ten Cate ’30 zolderkamergenieën, garageboxhelden en boerenschuurkanjers’ bijeen en vroeg hen wat ze zouden kunnen organiseren dat hen nog lang bij zou blijven. Het antwoord: een Nederlandse equivalent van de Maker Faire-events (https://makerfaire.com/) die in Amerika al enkele jaren georganiseerd worden met als doel “the celebration of arts, crafts, engineering, science projects and the Do-It-Yourself mindset”.

Het resultaat
En zo geschiedde. Op 8 oktober werden honderden makers verenigd op de ‘Maker Faire 050‘. Daar werd veel geprogrammeerd, technische installaties en andere opmerkelijke kunstobjecten tentoongesteld, maar het was vooral ‘een knutselbeurs to the max’. De resultaten? Voor de Scrapheap Challenge maakten twee teams met behulp van lasapparaten van hopen schroot volwaardige voertuigen waarin ze tegen elkaar raceten. En dat hacken wel degelijk maatschappelijk verantwoord kan zijn bleek toen voor de landelijke brandweer een open source brandmelder ‘voor een paar tientjes in elkaar geknutseld’ werd door een team Arduino-specialisten. Deze brandmelder stuurt in geval van brand rechtstreeks een tweet of sms naar de brandweer, hetgeen zowel huizen als mensenlevens zal kunnen redden.

Wat maakte MF050 tot een succes?
Knutselende kunstenaars zijn er al decennia lang. Wat maakt de Maker Faire-evenementen anders? Ten Cate: “Door digitalisering is er een nieuwe lichting makers bij gekomen, die wereldwijd met elkaar kunnen connecten en kennis uit kunnen wisselen, dat is nieuw.”

Is digitalisering daarmee de doorslaggevende factor in het succes van MF050 te noemen? Ten Cate denkt van niet: “Dat het zo’n groot succes is geworden is omdat we op zoek zijn gegaan naar elkaar. Al die nerds die normaliter op hun zolderkamertje zitten breng je samen, die krijgen contact met elkaar. Dat vinden ze tof.” Maker Faire is dan ook geen tegencultuur te noemen, het is vooral heel veel liefde: “Normaal zitten ze op hun kamertje en nu rocken ze als een dolle, samen. Passie, liefde, knallen, dat is het.”

Zet hem in je agenda; 12 mei 2012 is er weer een Maker Faire in Groningen!

(Een verslag van Anke Hans)